Som hrdo a bez výnimky pro-life

1,418
Kultúra života

S hrdosťou sa zastávam každého počatého života bez výnimky.

Nie vždy som však taká bola. Priznávam, že som zvykla akceptovať výnimky v prípade znásilnenia alebo incestu. Môj názor sa začal meniť, keď som sa stretla s ľudmi, ktorí boli počatí v dôsledku znásilnení a videla som, že ich životy si zaslúžili takú istú ochranu ako ten môj. Pochopila som, že to, ako bolo dieťa počaté ho neoberá o jeho ľudskú dôstojnosť. Takisto som si začala uvedomovať zvláštnu iróniu...vlastne dve.

Keď je žena znásilnená, polícia môže použiť plodové tkanivo na DNA. Keď som ešte pracovala pre Plánovné rodičovstvo (Planned Parenthood, PP, najväčšia celosvetová mimovládna organizácia podporujúca a vykonávajúca potraty pod zámienkou „plánovania rodiny“, pozn. prekl.), vo väčšine prípadov znásilnení sme boli požiadaní, aby sme naplnili dve skúmavky matkinou krvou a zhromaždili „produkty počatia“ po potrate. To všetko muselo byť konané striktne v súlade s postupom „zabezpečenia dôkazov.“

Takže keď som mala službu ja, odobrala som žene krv ešte pred potratom, uložila skúmavky do sáčku pre „zabezpečenie dôkazov,“ zapečatila ho a dala do chladničky. Potom, keď žena odišla do miestnosti na potrat, sprevádzala som ju tam a stála som pri vysávacom prístroji a čakala, kedy sa procedúra skončí.

Potom mi podali nádobu s „produktmi počatia“ a ja som ju zobrala do laboratória. Následne som „vyplavila produkty počatia“ v sklenenej miske. („vyplavenie“ znamená vhodiť všetok obsah do kuchynského sitka a použiť sprej, aby sa obmyla z „produktov počatia“ všetka krv a iné tkanivá. Potom „vyplavíte“ tkanivo samotné tak, že nasprejujete trochu vody do sklenenej misky a vhodíte tam zvyšné tkanivo. Plodové tkanivo naozaj pláva. Tak budete schopní znovu zhromaždiť všetky časti plodu.

Keď som zhromaždila a sčítala všetky časti, zlúčila som ich a vložila do sterilného pohára. Musela som byť opatrná, aby sa tam dostalo všetko a nič nešlo mimo. Potom som zatvorila pohár a položila ho do vrecúška na „zabezpečenie dôkazov,“ vyplnila som informácie na vrecúšku, zapečatila ho a opatrne vložila do mrazničky.

Zvyčajne na druhý deň prišiel niekto z policajného oddelenia, aby vyzdvihol skúmavky a zamrznuté tkanivo. Museli sme pritom vyplniť formulár, aby sa uistili, že postup „zabezpečenia dôkazov“ nebol porušený. Zabalili sme tieto veci do polystyrenového chladiča spolu s vreckami s ľadom a poslali ich policajtom.

Prvá zvláštna irónia: Zbierali sme plodové tkanivo a zasielali na DNA testovanie. Napriek tomu sme nepovažovali to dieťa za samostatnú a jedinečnú bytosť! Aj keď to znie zvláštne, taká bola pravda. Vedeli sme, že plod má vlastnú DNA, no napriek tomu sme mu upierali jeho ľudskú dôstojnosť.

Druhá zvláštna irónia: Išlo o deti počaté pri znásilnení. Boli to „výnimky.“ To sú tie, ktoré mnohí pro-liferi dokážu ospravedlniť, všakže? Zdá sa mi ironické, že mnohí v pro-life hnutí dokážu ospravedlniť smrť dieťaťa počatého pri znásilnení, ale potratový priemysel urobí všetko preto, aby ich ostatky boli zachránené.

Je ich ľudskosť nejako rozdielna? Môžete sa pozrieť na ultrazvukový obrázok dieťatka počatého pri znásilnení a povedať, že to dieťatko je nejako odlišné tých, ktoré boli počaté za iných okolností? Môžete sa pozrieť do tváre človeku počatému pri znásilnení a povedať, že jeho život nebol taký hodnotný ako niekoho, kto bol počatý z lásky?

Povzbudzujem každého, kto akceptuje tieto výnimky, aby sa skutočne nad tým zamyslel. Ste ochotní odvrhnúť tieto deti pre politický zisk? Vedeli ste, že 87 % pro-life legislatívy je schválenej bez týchto výnimiek? A vedeli ste, že keď sa tieto výnimky zahrnú do zákonov, tak je to takmer vždy od organizácií a jednotlivcov, ktorí, aj keď sú často skutočne pro-life, si nesprávne domýšľajú, že musia tieto výnimky zahrnúť, aby bol zákon schválený?

Čo ak by bol váš najlepší priateľ alebo príbuzný počatý v dôsledku znásilnenia? Ako by ste mu vysvetlili, že akceptujete tieto výnimky?  Veľa ľudí sa pokúša použiť argument „horiacej budovy,“ keď zastávajú tieto výnimky. Pýtajú sa ma: „Ak by horela budova a mohla by si zachrániť iba 9 z 10 ľudí, nechala by si ich všetkých zhorieť, pretože ich nemôžeš zachrániť všetkých?“ Moja odpoveď? Som tu na to, aby som zabránila ohňu, tak aby v ňom nemusel nikto ostať.

Ako ľudia veriaci v posvätnosť ľudského života, nebuďme selektívni voči tým, za ktorých záchranu bojujeme.

od Abby Johnsonovej

(Abby Johnsonová je americká pro-life aktivistka, ktorá bola riaditeľkou potratovej kliniky až do roku 2009, kedy rezignovala a svojím odvrátením sa tak spôsobila menší rozruch v kruhoch pro-choice lobby. Vyvolala tým celoamerický záujem a svoj príbeh obrátenia opísala aj v knihe Neplánovane/Unplanned. Pozn. prekl.)