Slovensko žiada chrániť nenarodené deti a rodinu

3,190
Kultúra života

KOŠICE. Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na pochode v Košiciach za ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. Podporili tiež rodinu založenú na manželstve muža a ženy.

Organizátori Národného pochodu za život odhadli, že prišlo 70-­ až 80-tisíc ľudí, čo je tretina obyvateľov mesta.

Život ľudského plodu a tradičné manželstvo prišli podporiť nielen jednotlivci a celé rodiny zo Slovenska, ale aj z Poľska, Maďarska a Česka.

Hlavným iniciátorom podujatia bola Konferencia biskupov Slovenska, na organizácii sa podieľali početné mimovládne spoločenstvá.

Pozdrav a požehnanie pápeža Františka tlmočil apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana.

Zhromaždenie sa začalo popoludní na Hlavnej ulici, kde prečítali manifest. V ňom vyzvali verejných činiteľov, zvlášť parlament, vládu a všetky štátne inštitúcie, aby vytvorili na ich požiadavky „legislatívne podmienky“.

Rodiny by sa podľa nich nemali báť prijímať deti a malo by sa pomáhať rodinám v núdzi a tehotným ženám, aby nemuseli uvažovať o potrate.

Tlkot srdca

Davy, ktoré žiadali zákaz potratov, zaplnili Hlavnú ulicu a v priebehu dvoch hodín postupne prešli centrom mesta.

Organizátori vopred odmietli akékoľvek extrémistické prejavy. V dave bolo vidno vlajky extrémistických združení, k iným ich prejavom však neprišlo.

„Pripomenulo mi to november 1989,“ usmievala sa Renáta Liptáková z Bratislavy. „Aj vtedy sme boli plní optimizmu a nádeje. Žiaľ, politici to vo väčšine národa takmer zabili.“

Tamasz Kancelarczik, organizátor masových Pro Life pochodov v Poľsku, priviezol zo Štetína zvukový záznam tlkotu srdca ľudského plodu.

Kardiologička Mária Gofusová hovorila, ako odmietla robiť predoperačné vyšetrenia ženám pred interrupciou. „Poslaním lekárov je chrániť ľudský život a zdravie. Mám pocit, že sa postupne stráca.“

Ľubomír Ondreáš s manželkou a piatimi deťmi prešli do Košíc štyristo kilometrov z Krásna nad Kysucou. „Prišli sme brániť život, rodinu, našich predkov i potomkov,“ hovorí manželka Jarmila s najmenšou Laurou prisatou na prsníku.

Obaja rodičia nesúhlasia s názorom, že v čase krízy a nedostatku je nezodpovedné plodiť deti.

„My pochádzame z viacdetných rodín, naši rodičia zažili oveľa ťažšie čase, mali všetkého nepomerne menej. A sme tu, živí, zdraví a šťastní,“ vysvetľuje Jarmila.

„Lekári klamú, keď hovoria o umelom prerušení tehotenstva. Skalpel nič nepreruší, skalpel zabíja.“

Bezpečnosť

Masová účasť prekvapila aj samotných organizátorov. Pochod sa však aj vďaka dôkladnej príprave zaobišiel bez rušivých momentov.

Na bezpečnosť a poriadok dohliadalo 400 dobrovoľníkov, približne 200 štátnych a 120 mestských policajtov.

Dvoch ľudí odviezli pre menšie zdravotné problémy do nemocnice.

„Najväčšie riziko predstavovali deti v dave. V priebehu dňa sa ich stratilo trinásť, ale všetky sa našli,“ spokojne sa usmieval Radovan Bránik z organizácie RISC.

Veľkosti podujatia zodpovedali aj bezpečnostné opatrenia. Tím RISC­u mal pripravené krízové scenáre – od bežných opatrení až po zrušenie sprievodu a evakuáciu účastníkov.

Podobné množstvo ľudí zažili Košice naposledy pri návšteve pápeža Jána Pavla II. v júli 1995.

V dave pred hlavným pódiom pri súsoší Immaculatta sa dokonca objavila i papierová podobizeň pápeža Františka I. a jeho predchodcu Jána Pavla II.

Ľudia zaplnili celú Hlavnú ulicu i priľahlé uličky.

Rekordný transparent

Pri príležitosti pochodu v Košiciach tiež zaznamenali dva rekordy.

V nedeľu celebrovalo v kostoloch sv. omše až 16 biskupov, čo v histórii mesta nemá obdobu.

Kuriozitou bol aj 500 metrov dlhý transparent (na snímke Judity Čermákovej) ktorý sa zapíše do Slovenskej knihy rekordov.

„Na plátne je prepísaná celá encyklika Evangelium vitae od Jána Pavla II.,“ povedal jeden z organizátorov Dušan Škurla.

Ak transparent zapíšu do knihy rekordov, organizátori prekonajú svoj vlastný rekord z púte v Levoči, kde mali plátno dlhé 112 metrov.

Zaujímavý bol aj dar jedného z partnerov podujatia, ktorý zdobil hlavné pódium - súsošie kľačiacej matky s priehľadným dieťaťom, ktoré jej odpúšťa.

„Také niečo sme ešte doposiaľ nevideli, a to sme už s kamarátkami boli na mnohých púťach a pochodoch,“ povedala 18–ročná študentka Agnieszka, ktorá do Košíc pricestovala s celou skupinou spolužiakov z poľského Krakova.

Komajota: Myslíme si, že je to dobrá vec

KOŠICE. Sprievodný program Národného pochodu za život bol pestrý. Na svoje si prišli nielen dospelí, ale najmä deti.

Slovenskí skauti pre maličkých vystavali pri Urbanovej veži Skautské mestečko s rôznymi atrakciami.

Vybavili ich špeciálnymi hojdačkami, katapultom, labyrintami, hrami, nechýbal ani typický indiánsky, či tábornícke stany.

O pár desiatok metrov ďalej začalo už dve hodiny pred samotným pochodom vystúpenie populárnej  prešovskej hudobnej skupiny Komajota.

„Myslíme si, že je to dobrá vec, každý má právo na vyjadrenie svojho názoru,“ povedal nám kapelník Martin Husovský.

„Mám tiež rodinu, krásneho syna, ktorý tu nemusel byť, takže s tým, čo sa tu dnes robí, sympatizujem. Osobne som za život, neviem si ani predstaviť, že by manželka prišla za mnou a povedala, že nechce dieťatko. Chceli sme ho od samého začiatku.“

Martin priznal, že ohľadom Národného pochodu za život a jeho myšlienky chrániť ľudský život od počatia až po prirodzenú smrť mali s členmi kapely dosť vášnivé diskusie.

„Predsa, sú tu štyria ľudia, ale nakoniec sme sa zhodli, že áno, je to tak a súhlasíme s tým,“ dodal.