SAS sa snaží upútať pozornosť legalizáciou eutanázie

1,602
Kultúra smrti

Eutanázia je na Slovensku v súčasnosti nelegálna, čo má podľa jej slov mnohým prinášať neznesiteľnú a nezvrátiteľnú bolesť

Liberáli chcú na Slovensku otvoriť spoločenskú diskusiu o eutanázii. Plánujú preto organizovať stretnutia a diskusie s odborníkmi, lekármi, zástupcami hospicov či ľuďmi, ktorí majú vlastné skúsenosti s ľudským utrpením.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii avizovala podpredsedníčka SaS Jana Kiššová, strana plánuje do roka predložiť legislatívny návrh, ktorý by dal ľuďom možnosť skrátiť alebo ukončiť svoje utrpenie.

Eutanázia je na Slovensku v súčasnosti nelegálna, čo má podľa jej slov mnohým prinášať neznesiteľnú a nezvrátiteľnú bolesť. Poukázala na to, že takýto stav nie je dobrý a núti chorých k predlžovaniu utrpenia i nedôstojnému koncu života, a spôsobuje aj bezmocnosť príbuzným. Upozornila, že eutanáziu na Slovensku právny poriadok stavia na rovnakú úroveň ako úkladnú vraždu.

"Som presvedčená, že nikto, vonkoncom nie legislatíva, nemá mať právo chcieť od jednotlivca znášanie neznesiteľného utrpenia, ktoré je spôsobené nevyliečiteľnou chorobou, ak to tento človek sám nechce a želá si svoje nezvrátiteľné trápenie ukončiť," povedala Kiššová. Ako poznamenala, o téme eutanázia sa na Slovensku veľa hovorí, ale s utrpením blízkych sa stretol už takmer každý.