Sú Obamove nábožné reči len politickým trikom?

5,685
Neutral

WASHINGTON, D.C. 13.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Politickí pozorovatelia si všimli zmenu názoru najsekulárnejšieho amerického prezidenta. Barack Obama začal v ostatných niekoľkých mesiacoch používať viac nábožensky znejúcu rétoriku.

Profesor politológie je medzi rastúcim počtom tých, čo hovoria, že nech je úprimnosť Obamovej viery akákoľvek, toto nové zameranie má len jeden jediný účel - získať hlasy.

Pri každoročnom zažínaní vianočného stromčeka 1. decembra 2011 Obama povedal: „Kristove narodenie vyvolalo u anjelov radosť a zaujalo pastierov a ďalekých kráľov. Bolo vyjadrením Božej lásky k nám. Vyrástol, aby sa stal vodcom so srdcom sluhu, ktorý nás naučil jednoduchý, ale zároveň aj dôležitý, odkaz: že máme milovať Boha a milovtoať nášho blížneho ako seba samých.” Tento odkaz, dodal, „leží v centre kresťanskej viery.”

Tento nezvyčajne zbožný prejav odznel po tom, čo Obama dvakrát citoval sv. Písmo počas spomienkovej bohoslužby na pamiatku udalostí z 11.septembra 2001 a jeho vyhlásení počas prejavu o zákonníku práce: „Pre Boha sme jeden národ. Vždy sme ním boli a vždy budeme.”

Avšak tento dôraz je v rozpore s väčšinou Obamovho funkčného obdobia v Bielom dome. Pri svojej inaugurácii sa stal prvým prezidentom, ktorý spomenul neveriacich. Vo svojom minuloročnom vianočnom prejave  jednoducho povedal, že sviatočný odkaz je „univerzálny”: Ďaleko od domova sa narodilo dieťa, aby šírilo jednoduchý odkaz lásky.” Prakticky rovnakú poznámku mal aj v roku 2009

Podobne Obama nespomenul Boha vo svojom tohtoročnom (2011 - pozn. prekl.) prejave pri príležitosti Vďakyvzdania, hoci ho spomenul vo svojom písomnom vyhlásení. Minulý november vzdal vďaky „za požehnanie voľby.”

„Jediný dôvod, prečo teraz prichádza s kresťanstvom a snaží sa hrať túto rolu, je, že v budúcom roku (2012, pozn. prekl.) budú voľby,” povedal pre LifeSiteNews.com reverend Jesse Lee Peterson z „The Brotherhood Organization of A New Destiny (BOND) a jeden z najsilnejších hlásateľov tradičných hodnôt v dnešnej černošskej komunite. „Veľa kresťanov by ho nevolilo, ak by si nemysleli, že je kresťan.”

Sharon Hughes, novinárka a aktuálne prezidentka Centra pre zmenu svetonázorov, súhlasí. „Myslím si, že Obama  vie, že v tejto kampani je politicky vhodné odvolávať sa na svoju „kresťanskú vieru”,” napísala v e-mailovom vyjadrení pre LifeSiteNews.com. Jeho kampaň si je „dobre vedomá kritiky namierenej proti nemu” pre jeho sekularizmus a nevšímavosť voči kresťanským sviatkom, takže „stále viac propaguje, že chodí s rodinou do kostola a podobne.”

Zaujímavé je, že nezávislá akademická analýza podporuje tvrdenia prezidentových konzervatívnejších kresťanských kritikov. Profesor politológie John Green z univerzity v Akrone nedávno pre USA Today povedal, že Obama „stupňuje svoje vyjadrenia o Bohu pre predvolebnú kampaň.” Niet pochýb, že ich strategicky zdôrazňuje. Nehovoril tak, keď mal 60-percentnú verejnú podporu.”

Demokrati sú všímavejší odkedy, v roku 2004, hodnotovo zameraní voliči rozhodli prezidentské voľby. Stratég Demokratov Flavia Colgan, ktorá študovala teológiu na Harvade, povedala liberálom, že na vlastné riziko ignorovali náboženských voličov. „Jedna z najnebezpečnejších vecí pre demokratickú stranu je byť vo svojom jadre protináboženská a Boha neznášajúca strana,” povedala. „A strana zobrazujúca ľudí viery, ktorými je veľká väčšina Američanov, ako ľudí, ktorým chýba intelektuálna výška, na to aby sa stali výzvou.”

Evanjelici taktiež zdôrazňujú dôležitosť ich prehliadania. Franklin Graham v minulom roku pre CNN povedal, že „existujú milióny evanjelikov, ktorí volili prezidenta Obamu v týchto posledných voľbách. Ale vôbec neexistovala tendencia vo vzťahu tejto administratívy smerom k evanjelickej komunite.” Hughes verí, že obdobie kampane je medzi nami. Obama „sa s pomocou svojho poradcu Jima Wallisa a iných snaží získať „kresťanských voličov” z jadra voličov Demokratov  iných z ľavice.

Mnohí kresťania hovoria, že Obamove skutky hovoria hlasnejšie ako jeho dobre pripravené slová. Reverend Peterson povedal: „Myslím si, že ľudia sa potrebujú zobudiť a neskočiť na Obamovu hru, len preto, že hovorí všetky tieto dobré veci o Bohu. Potrebujú porozmýšľať o jeho skutkoch za posledné tri roky a pozrieť sa, či vykonal niečo dobrého, čo umožní, aby sme uverili, že je kresťanom”

„Chodil po celom svete a v podstate ponižoval kresťanstvo. Hovoril, že Amerika nie je kresťanský národ... V armáde zrušil zásadu „na nič sa nepýtať, nič nehovoriť”. Podporuje sobáše homosexuálov. Nepodporuje manželstvo medzi mužom a ženou. Podporuje potrat v akomkoľvek prípade – v akomkoľvek prípade – dokonca ak sa dieťa narodí živé.”

Či už naozaj alebo iba rétoricky, prezident sa musí starať o to, aby nepôsobil vo svojej podstate príliš nábožne. Výskum inštitútu verejnej mienky varoval, že „Obama musí nájsť cestu medzi nábožensky pestrou verejnosťou ako prezident a oveľa pestrejšou demokratickou stranou ako kandidát.” Nedávny výskum Gallup potvrdil tradičnú múdrosť, že „najmenej nábožní ľudia sú neúmerne náchylní pridať sa k Demokratickej strane.”

To určovalo Obamov prístup  k náboženstvu počas väčšiny svojho obdobia. Tento rok nevydal žiadne prezidentské vyhlásenie k Veľkej noci. Keď sa ho na to na tlačovej konferencii pýtali, hovorca Bieleho domu Jay Carney tieto otázky vysmial. Vo svojom Veľkonočnom posolstve v roku 2010 Obama povedal, že „myšlienky Veľkej noci ležia „v centre židovstva, v centre kresťanstva a v centre všetkých veľkých náboženstiev sveta.” Vo svojom minuloročnom vyhlásení tvrdil, že Veľká noc stelesňuje „spoločného ducha humanity, ktorý prebýva v nás všetkých – židoch a kresťanoch, moslimoch a hinduistoch, veriacich ako aj neveriacich.”

Podobne Obama vynechal Boha z národného motta, vynechal návštevu kostola na Vianoce, zakázal kresťanské ozdoby na vianočnom stromčeku a prvýkrát po 43 rokoch nedovolil vojenský prelet pri príležitosti „God and Country rally”.

Napriek svojej averzii ku kresťanským sviatkom prezident Obama vydal prezidentské vyhlásenie pripomínajúce islamské sviatky Eid-ul-Fitr a Eid-ul-Adha; židovský sviatok Pesachperzský nový rok a Diwali, sviatok hinduistov, budhistov, sikhov a džinistov.

Reverend Peterson verí, že ak sa Obama opäť stane prezidentom, bude naďalej uprednostňovať nekresťanské sviatky,. „Ak bude znovuzvolený,” povedal reverend Peterson, „myslím, že sa bude viac identifikovať s islamom ako s kresťanstvom, pretože už nebude potrebovať byť znovuzvolený.”

Prezident Rady výskumu rodiny Tony Perkins povedal, že Obamove skutky „vytvorili atmosféru, ktorá je nepriateľská voči kresťanstvu,” a že sám prezident ukázal, „že kresťanstvom opovrhuje.”