Ruská polícia a obyvatelia zastavili homosexuálny pochod

2,534
Kultúra života

Aj tento rok verejné autority a občania Moskvy zotrvávajú vo svojom dlhotrvajúcom odpore voči homosexuálnej ideológii. Podľa správ lokálnych i medzinárodných médií pozastavili nedovolený pochod „Gay Pride“ v centre svojho mesta a jeho účastníkov zatkli.

Napriek tomu, že im už po desiatykrát nebol tento pochod odsúhlasený, organizátori sprievodu sa predsa len pokúsili vykonať demonštráciu na ulici Tverskaja - priamo oproti kancelárii starostu. Prekazili im to jednak pro-rodinní zástancovia, ktorí boli proti demonštrácii, ako aj polícia, ktorá sem prišla vo veľkom počte s cieľom prerušiť toto ilegálne podujatie.

Dvoch demonštrantov, ktorí púšťali oranžový dym zo športovej štvorkolky pokrytej dúhovými vlajkami, proti-demonštanti zastavili a zbili; neskôr ich zatkla polícia. Ďalšiu skupinu, ktorá podľa agentúry Reuters ukazovala dúhovú vlajku s nápisom „Make love not war“, tiež zastavila skupina proti-demonštrantov a polícia im vzala vlajku.

Moskovské úrady zadržali asi 20 ľudí z oboch táborov.

Hlavného organizátora akcie, Nikolaia Alexeyeva, odviedli preč s krvavou rukou. Polícia uviedla, že odmietol počúvať rozkazy. Nasledujúci pondelok ho odsúdili na desať dní väzenia.

Obyvatelia Moskvy sú rázne proti homosexuálnym „demonštráciám“. Často sú to podujatia plné verejnej nahoty, obscénnych obrazov, ba dokonca i verejných sexuálnych aktov - teda skutkov, ktoré sú priamym útokom na hodnoty ich spoločnosti.

Na takéto udalosti sa pozerajú aj ako na narušenie ich kultúry, ktorého sa dopúšťajú krajiny Európskej únie, ktoré homosexuálny životný štýl uznávajú ako „právo“ a pokúšajú sa takéto pochody zaviesť aj v Moskve. V roku 2010 Európskou úniou ovládaný Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil, že zákaz moskovského pochodu „Pride“ je ilegálny a mestu nariadil, aby takéto pochody povolil. Vláda však tomu odmietla vyhovieť.

Podľa nedávneho prieskumu ruského Levada Center je proti homosexuálnemu „manželstvu“ 84 % Rusov. Podporuje ho iba 7 %.

Podpora zákona zakazujúceho homosexuálnu propagandu verejnosťou sa v roku 2013 v krajine zvýšila zo 64 % na súčasných 74 %.

„Zistili sme, že LGBT komunita v súčasnosti plánuje usporiadať neodsúhlasené zhromaždenia a my sme chceli orgánom presadzujúcim práva pomôcť zastaviť ich,“ povedal v rozhovore s AFP Dmitrij Ente, jeden z organizátorov protestu, ktorého tiež zatkla polícia. „Sú to ohavné protikresťanské hodnoty,“ dodal. „Nechceme, aby Mŕtve more zmietlo naše krásne mesto tak, ako sa to stalo starobylej Sodome.“

„Dnes sme sa tu zišli, aby sme zabránili homosexuálom v tom, aby sa propaganda ich hriechu zdala normálna,“ povedala istá žena pre BBC. Ďalšia žena, ktorá priniesla plagát s textom „Nie euro-homosexuálnym hodnotám,“ agentúre Reuters povedala: „Mierne povedané, som proti tomuto javu, ktorý sa nám nariaďuje - proti homosexualite, proti netradičným hodnotám alebo jednoducho (tak ako tomu hovoríme v Rusku) - proti pederastii a sodomii“.

V Moskve sa 17. júna konal „flashmobový“ protest zameraný na oslavu Medzinárodného dňa proti homofóbii, transfóbii a bifóbii. Ten ukončili orgány rovnako rýchlo a zatkli pritom 17 ľudí. Avšak podobný protest v St. Petersburgu ponechali orgány v rovnaký deň prebehnúť bez prekážok. Orgány dokonca toto podujatie strážili.