Rusko bude ukladať pokuty za nelegálne potraty

1,471
Kultúra života

MOSKVA - Ruský parlament schválil 1.júla zákon, ktorý ukladá pokuty za ilegálne potraty. Túto zmenu zákona  privítali miestni aktivisti ako prvý krok krajiny od jej vedúceho postavenia v celosvetovom rebríčku potratovosti.

Nový zákon ukladá pokutu vo výške 4000 až 5000 rubľov (148 USD) pre matku, 10 000 až 30 000 rubľov (887 USD)  'úradníkom' alebo zodpovedným lekárom a 100 000 až 150 000 rubľov (4432 USD) 'právnickým osobám' prevádzkujúcim potratové zariadenia.

V Rusku sa ročne vykoná 800 000 až 1 000 000 potratov. Rusko sa tak po Číne zaraďuje medzi krajiny s najvyššou mierou potratovosti a aktivisti tvrdia, že veľké množstvo z tohto počtu potratov je vykonaných nelegálne. Igor Beloborodov, PhD, zo Svetovej koalície za rodinu a vedúci katedry demografie a obyvateľstva z Ruského inštitútu pre strategické štúdie, vysvetlil pre LifeSiteNews, že zákon obmedzí tie potraty, ktoré sa vykonávajú v rozpore s pravidlami tým, že zavedie čakacie lehoty na potraty na základe gestačného veku dieťaťa.

Doktor Beloborodov povedal, že po zmene ruskej potratovej legislatívy sa od roku 2012 potratovosť v Rusku znížila.  Zmena zákona je „postavená na zásade informovaného súhlasu,“ ktorý vyžaduje čakaciu dobu dlhú 48 hodín až týždeň, v závislosti od gestačného veku dieťa.

„Ale v praxi sa obvykle tieto pravidlá nedodržiavali, pretože neexistovala žiadna právna zodpovednosť za ilegálny potrat,“ povedal Beloborodov pre LifeSiteNews.

Beloborodov povedal, že v prvotnej verzii návrhu zákona navrhovali zákonodarcovia z Výboru pre rodiny, ženy a deti ešte vyššie pokuty za potratové zariadenia, a to až do výšky rovnej 15 000 až 30 000 dolárov, ale „výška tejto pokuty bola výrazne znížená.“

„Bohužiaľ, potratová lobby je stále veľmi silná,“ dodal.

„Toto obmedzenie potratovej procedúry bolo výsledkom spoločného boja za život,“ povedal, do ktorého sa zapojila  pravosláva cirkev, pro-rodinní členovia parlamentu, vrátane Oľgy Batalinovej, Eleny Mizulinovej, Oľgy Epifanovej a Alexandera Žukova a „veľa pro-life mimovládnych organizácií, najmä nadácia St. Andrew the First-Called Foundation na čele s Nataliyou Yakuninovou.“

Nový zákon nadväzuje na zákon zakazujúci reklamu potratov, ktorý bol prijatý v decembri minulého roka a je tiež podporovaný ruskou pravoslávnou cirkvou.

Podľa najnovších štatistík vlády počet potratov, ktorých bolo v roku 2005 až 1 501 594 klesol v roku 2012 na 935 509 potratov. Vzhľadom k tomu, že sovietske zákony umožňovali potrat takmer bez obmedzenia, miera potratovosti bola najvyššia v polovici sedemdesiatych rokov, kedy bolo umelo ukončených viac ako 70 percent všetkých tehotenstiev.

O legislatívnu zmenu sa snažia kresťanské skupiny, ktoré chcú, aby boli potraty zakázané úplne.

Ortodoxní kresťanskí aktivisti získali viac ako 100 000 podpisov v petícii, ktorá žiada ruskú prezidentskú administratívu potraty kriminalizovať. Petícia navrhuje právo dieťaťa na život „od počatia“ a navrhuje zákaz potratových tabletiek, ako sú hormonálne antikoncepčné pilulky a zákaz používania lekárskych biotechnológií, ktoré využívajú embryá ako výskumné orgány.

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo na žiadosť tým, že úplný zákaz interrupcií by viedol len k nárastu nelegálnych potratov. Ale Dmitrij Tsorionov, vedúci ruského pravoslávneho sociálneho hnutia Božia vôľa, ktoré začalo tento projekt, povedal pre Lente.ru, že potrat je pre život a zdravie žien nebezpečnejší a že v tých krajinách, kde je nezákonný, materská úmrtnosť klesá.

Jeho tvrdenie bolo podporené aj štúdiami, ktoré preukázali veľmi nízku mieru materskej úmrtnosti a chorobnosti (choroby spojené s tehotenstvom) v krajinách, kde je potrat zakázaný alebo prísne obmedzený. Len nedávno vedci z Univerzity West Virginia v Charlestone a z Univerzity zo Severnej Karolíny zistili, že v Írsku, predtým, než minulý rok legalizovali potraty, materská úmrtnosť krajiny od roku 1968 neustále klesala.

„Legálny, voliteľný potrat je spojený s vyšším výskytom materskej úmrtnosti, narodením mŕtvych detí a predčasnými pôrodmi. Štúdia tiež hovorí, že miera detskej mozgovej obrny detí, ktoré sa narodili v rokoch 1981 až 2007 v Severnom Írsku je 2,3 na 1000 živo narodených detí ... je nízka,“ hovorí štúdia.

„V Írskej republike, kde bol potrat vždy nelegálny, bol trend materskej úmrtnosti v čase od roku 1968 priaznivejší v porovnaní s tým v Anglicku a Walese,“napísali vedci. Štúdia porovnáva mieru materskej úmrtnosti vo Veľkej Británii a v Írsku: v Anglicku a Walese je miera úmrtnosti 6 úmrtí na 100 000 matiek v porovnaní s 3 úmrtiami v Írskej republike.