Rozhorčenie na Synode. Náš záver: Bruno Forte si odseky o homosexualite vymyslel sám

2,739
Kultúra smrti

 

POST SCRIPTUM – L'Osservatore Romano ukázal 12. októbra v popoludňajších hodinách po prvýkrát približný pohľad na zápas, ktorý vypukol v to ráno v sále Synody.  Udial sa po tom, ako bolo prečítané „Relatio post disceptationem“ napísané kardinálom-spravodajcom Petrom Erdőm. Text bol napísaný v spolupráci so špeciálnym tajomníkom Brunom Forte a "miestami skôr s prekrúcaním" [lat. prevaricante - „so zlomyseľným zneužitím niečej pozície“], ako oznámil sám rozhorčený Erdő na rannej tlačovej konferencii.

Nastala paľba 41 intervencií: medzi inými sa proti otvoreniu druhého manželstva – tak ako to navrhoval kardinál Kasper - vyjadrili kardinál Pell [Sekretár pre ekonomiku], Ouellet [Prefekt pre biskupov] Filoni [prefekt Kongregácie pre náuku viery], Dolan [New Yorský kardinál], Vingt-Trois [Parížsky kardinál], Burke [prefekt Apoštolskej Signatúry], Ryłko [prezident Rady pre laikov], Müller [Prefekt Kongregácie pre náuku viery], Scola [Milánsky kardinál] a Caffarra [Bolonský kardinál]. Do diskusií zasiahol aj sám kardinál Kasper.

Medzi protestmi, o ktorých L'Osservatore Romano informovalo, boli aj tie, ktoré sa týkali homosexuality (ktoré písal Forte). Protesty požadovali, aby „formulácia vzala do úvahy osoby, ale aby nijako nebola v rozpore s katolíckou náukou o manželstve a rodine.“

Rovnako sa „navrhovalo energickejšie posolstvo o tragédii potratu a asistovanej reprodukcie.

Ale „predovšetkým sa žiadalo veľké prorocké povzbudenie všetkýchch rodín, ktoré, aj za cenu obrovských obetí, vydávajú dennodenne svedectvo o kresťanskej pravde ohľadom manželstva. Stručne povedané, ukázalo sa, že by bolo vhodné pozitívne potvrdenie manželskej lásky a tiež sociálnej hodnoty rodiny.“

Z reakcií jasne vyplýva (napr. odmietnutie samotného spravodajcu Erdőho a okamžitá zúrivá reakcia synodálnych otcov - 15 sa vyjadrilo už dopoludnia a medzi nimi boli mnohí z najživších oblastí Cirkvi - z Afriky), že arcibiskup Bruno Forte (známy svojou extrémnou liberálnosťou teologických otázkach) zneužil svoje postavenie a dôveru kardinála Erdőho. Do vyhlásenia zahrnul niečo, o čom Synoda v skutočnosti nediskutovala a boli to len jeho osobné názory na homosexualitu a homosexuálne páry. Odprezentoval ich však takým spôsobom, že mohlo dôjsť k omylu, že sa jedná o pohľad synody. Práve preto Erdö tak neoblomne vysvetľoval, že on (Erdö) nebol zodpovedný za spôsobené rozhorčenie a ani dôvodom, prečo synodálni otcovia reagovali tak zúrivo a výbušne. Forte sa zachoval ako Bugninihomosexuality“, ktorý si údajne veci vymyslel tak, aby dosiahol svoj cieľ.