Rakúsky kardinál: Dnes každý v Rakúsku vie, čo je to ramadán. Ale kto ešte pozná piatkový pôst?

2,417
Kultúra života

 

Pred niekoľkými dňami prebehla médiami informácia o kázni rakúskeho kardinála Christopha Schönborna, ktorý varoval pred „tretím pokusom islamu dobyť Európu“. Prednesená homília pripadla zhodou okolností na 300 výročie  bitky z roku 1683, kedy boli pri Viedni porazené moslimské vojská, ktoré decimovali Európu.

Francúzsky týždenník Valeures actuelles priniesol aj informáciu o kardinálovom interview, ktoré poskytol pre agentúru APA. Kardinál sa v rozhovore vyjadril k stavu kresťanstva v Európe, ktoré podľa neho je ohrozené tým, že „stratí svoje dedičstvo.“ Ako zásadnú hrozbu vidí kardinál dobyvačný islam, ale príčina podľa neho spočíva vo vlažnosti európskych kresťanov.

„Nemôžeme vyčítať moslimom ich náboženské presvedčenie. Musíme sa pýtať, prečo sa toľko kresťanov u nás stalo vlažnými,“ cituje týždenník kardinálové slová.

Kardinál objasňuje, že v súčasnom Rakúsku sa moslimovia dožadujú svojho náboženstva a kultúry  a v konečnom dôsledku budú chcieť svoje požiadavky nastoliť pre celú spoločnosť, kedže kresťania opustili boj.

„Dnes každý v Rakúsku vie, čo je to ramadán. Ale kto ešte pozná piatkový pôst? Nemôžeme sa diviť, že za týchto okolností moslimovia považujú  Európu za slabú a dekadentnú a považujú svoje  náboženstvo za silnejšie. Kardinál pokračuje: “Chápem moslimov, ktorí hovoria, že ich náboženstvo by bolo dobré pre túto dekadentnú Európu.“

Napriek všetkému sa kardinál nevzdáva nádeje a týždenník končí svoj článok citáciou jeho výroku: “Vierohodné kresťanstvo sa nemusí islamu obávať.“