Rímska diecéza dala príklad, čo s pohrebmi zaťatých hriešnikov

3,094
Kultúra života

RÍM - Famózne katolícke pohreby zaťatých a nikdy verejne sa nekajúcich osobností podporujúcich potraty, ako boli prominentný americký senátor Ted Kennedy, synovec Johna Fitzeralda Kennedyho, a kanadský premiér Pierre Trudeau, spôsobili škandál po celom svete. Tento týždeň však Rímska diecéza -  pápežova vlastnádiecéza - ukázala konkrétny príklad, ako reagovať na smrť zaťatého verejného hriešnika.

Erich Priebke, nacistický dôstojník, ktorý sa zúčastnil odvetnej popravy viac ako 300 väzňov v Ríme počas Druhej svetovej vojny, zomrel tento týždeň v Ríme. V oficiálnom dokumente mu diecéza odmietla verejný pohreb. Generálny vikár, kardinál Agostino Vallini zakázal v ktoromkoľvek z katolíckych kostolov odslúžiť pohrebné obrady.

Ako kardinál Vallini poznamenáva vo vyjadrení, nikto neodmieta Priebkemu Božie milosrdenstvo - nikto nemôže určovať limit pre Božie milosrdenstvo. Ale pri pohľade na jeho činy a absenciu verejného znaku pokánia, diecéza nariadila, že prípadný pohreb sa musí odohrať privátne, v rezidencii, kde zomrel.

Toto je v ostrom protiklade s praktikami na mnohých iných miestach, kde sú verejne pochovávaní ľudia zaťato odporujúci cirkvi. Riešenie Rímskej diecézy rešpektuje duchovné dobro zosnulého, zabezpečuje mu všetku duchovnú pomoc, ktorá je možná, zatiaľ čo sa vyhýba škandálu, ktorý by nevyhnutne sprevádzal takýto verejný pohreb.