Pápež František privítal 9000 rotariánov na jubilejnej audiencii

1,443
Neutral

Takmer 9000 rotariánov sa uplynulú sobotu na pozvanie pápeža Františka zúčastnilo jubilejnej audiencie na Námestí sv. Petra. Správu o tom priniesol vatikánsky rozhlas.

Na stránkach Vatikánskeho rádia sa píše, že rotariáni spájajúci globálnu sieť lídrov, ktorí sa venujú svetovým kľúčovým otázkam ľudstva, odštartovali rotariánske jubileum už v piatok poobede konferenciou o výzvach, ktorým čelia utečenci po celom svete.

Konferenciu organizovala organizácia Jesuit Refugee Service v partnerstve s rotariánmi, UNHCR a WFP a nazvali ju “Helping Refugees to Start Over” (Pomáhať utečencom začať odznova). Zameraná bola na prácu, ktorú je treba ešte vykonať, aby miliónom utečencom bola zabezpečená dôstojnosť a kvalitné vzdelanie – ako najlepšie nástroje pre nich samých, ktoré im pomôžu dotvárniť ich život a nestratiť nádej či sny o lepšej budúcnosti.

Linda Bodroniová sa pre vatikánsky rozhlas zhovárala s Ravim Ravindranom, prezidentom Rotary International o tejto jubilejnej audiencii a o rotariánskom zanietení na zlepšovaní životov utečencom.

V rozhovore Ravindran nazval pápeža Františka vzorom pre rotariánov: “robí presne to, čo by mal robiť každý rotarián. Vidíme veľkú myšlienkovú synergiu s týmto pápežom, a to, že sme tu a dostávame od neho požehnanie, je úžasné.”

“Všetci sa tomu veľmi tešíme. Máme tu rotariánov, ktorí prišli až z 80 krajín z celého sveta, tak si viete to nadšenie predstaviť”.

Ravindran prirovnal konferenciu, ktorá skúmala možnosti ako dať utečencom nový začiatok, ku svieci žiariacej v tme. “Uvedomujem si, že bremeno tohto problému nás presahuje. Keď mám byť úprimný, rotariáni tento problém nemôžu vyriešiť, no na miesto preklínania tmy môžeme zasvietiť sviecu. A ja určite poznám veľa, veľa Rotary klubov, ktoré v rámci svojich vlastných možností robia všetko, čo môžu, aby poskytli útočisko, vzdelanie, starostlivosť a obživu pre utečencov. A keď tak bude robiť veľké množstvo z nás, problém sa bude zmenšovať.”