Pápež František prirovnáva ľudí podporujúcich potrat v krajinách so Zika vírusom k mafii: Potrat je zločin, absolútne zlo

1,100
Kultúra života

Pápež František vyslovil doteraz najkritickejšie slová namierené proti potratu, keď sa ho spýtali, či by bolo "menšie zlo", keby matka, ktorá je nakazená vírusom Zika a čaká choré dieťa, podstúpila potrat.

„Potrat nie je menšie zlo. Je to zločin, kedy sa zbavíte jedného života, aby ste zachránili ten druhý. Takto to presne robí mafia. Je to zločin, absolútne zlo,“povedal pápež novinárom v lietadle počas spiatočnej cesty z Mexika do Ríma.

Pápež sa jasne vyjadril, že potrat nie je teologický problém: je to ľudský problém, medicínsky problém. Zabijete jednu osobu, aby ste zachránili tú druhú. To je ten lepší prípad. V horšom prípade idete na potrat, aby ste si mohli užívať pohodlnejší život. Je to proti Hippokratovej prísahe, ktorú musia skladať doktori. Potrat je zlo samé v sebe, na začiatku to nie je náboženské zlo, nie, je to ľudské zlo. A samozrejme, keďže je to ľudské zlo - ako každé zabitie - je na odsúdenie.“ ďalej dodal.

(Tu si môžete prečítať celé vyjadrenie pápeža z konferencie.)

Stály pozorovateľ Svätej stolice pri OSN v New Yorku, arcibiskup Bernardito Auza, zamietol všetky návrhy predstaviteľov OSN, ktorí sa dožadujú liberalizácie zákonov o potrate kvôli vírusu Zika.

„Veľmi nás znepokojujú nedávne požiadavky niektorých predstaviteľov vlád, ako aj Úradu vysokého komisára pre ľudské práva, ktorí žiadali liberalizáciu zákonov o potrate a prístup k antikoncepčným prostriedkom, aby sa predchádzalo narodeniu detí s vrodenými poruchami,“hovorí arcibiskup.

„Takýto postup, ktorý podporuje potrat a antikoncepčné prostriedky, je nielen v rozpore so zákonom, ale tým, že ukončuje život dieťaťa, nie je v podstate ani prevenciou,“dodáva.

Pápež jednoznačne odsúdil potrat, keď hovoril o kontroverzných témach, ktoré sa okrem iného týkali aj povolenia antikoncepcie v takých situáciách, ktoré by umožnili vyhnutiu sa tehotenstva v krajinách nakazených vírusom Zika.