Prostredníctvom hashtagu #MyPillStory sa ženy delia so svojimi hrôzostrašnými príbehmi s antikoncepciou

1,577
Kultúra života

Na Twitteri začal vznikať nový trend: príspevky o negatívnych vedľajších účinkoch antikoncepčných tabletiek. Objavuje sa stále viac a viac žien, ktoré sa chcú podeliť so svojimi priam hororovými príbehmi s chemickou antikoncepciou a prekvapivo si získavajú pozornosť aj vo fóre feministickej tlače.

Dámske časopisy dlho presadzovali antikoncepčné pilulky, ktoré mali ženy oslobodiť. No hashtag #MyPillStory uvádzajúci nežiaduce zdravotné účinky týchto tabletiek sa dostal aj na stránky mnohých časopisov v USA a Veľkej Británii; časopisov ako Glamour, Huffington Post či Stylist Magazine.

Twitterový účet o ničivých účinkoch tabletiek bol spustený 31. marca a pokračuje až dodnes. Jedna žena uviedla: „Mám cukrovku prvého typu a tieto tabletky mi tak rozkolísali hladinu cukru v krvi, že sa mi vytvoril vred, poškodil sa mi zrak a musela som odísť z vysokej školy.“

Správa sa vo Veľkej Británii rozšírila po tom, čo novinárka Holly Brockwellová na Twitteri vyjadrila svoju frustráciu nad bojom s anglickou štátnou zdravotnou starostlivosťou (National Health Service, skr. NHS), pretože ako uvádza Glamour, chce sa dať sterilizovať. Tabletky jej totiž spôsobujú závraty, vracanie, kožné problémy, krvácanie a bolesti. Brockwellovej však povedali, že má buď brať tabletky alebo má jej priateľ ísť na vazektómiu.

„Viete, čo je to mesiac krvácať?“ napadla Brockwellová mužov na sociálnych sieťach, ktorí spochybňovali jej úsilie o sterilizáciu. „Trávili ste už rána mimo práce, pretože ste vracali z hormónov, ktoré ste vo svojom tele nepotrebovali? Volali ste už záchranku, pretože ste mali zvláštny pocit v nohe a obávali ste sa, že vám vaše vysokorizikové tabletky spôsobia smrteľnú krvnú zrazeninu?“

„Z jednej tabletky som krvácala tak dlho, že som celé mesiace po tom musela brať železo,“ taktiež uviedla.

„Ja nemôžem brať tabletky, pretože mi spôsobujú migrény, zmeny nálad a priberanie na váhe,“ znela odpoveď Kate Bevanovej, ktorá tento hashtag vymyslela.

Brockwellová vo svojich príspevkoch jasne uviedla, že nie je proti antikoncepčným tabletkám; stavia sa však proti ľuďom, ktorí jej pohŕdavo hovoria, aby si vzala tabletku. A tým myslí najmä mužov.

Táto kampaň však otvorila dvere aj ťažkostiam spôsobeným chemickou antikoncepciou. Jedna užívateľka Twittera hovorí: „Po tom, čo som si vzala jednu pilulku... nielen, že som sa vo svojom tele cítila ako cudzinec, ale každú hodinu mi bolo veľmi zle.“

Telesné komplikácie prameniace z perorálnych antikoncepčných prostriedkov sú dobre zdokumentované. Medzi ne patrí: riziko vzniku krvných zrazenín, strata vlasov, väčšia šanca Crohnovej choroby, redukcia mozgových buniek, rakovina prsníka, kôrnatenie tepien, zvýšené riziko glaukómu a rakovina krčka maternice.

Na to poukazujú aj niektoré príspevky na #MyPillStory, ktoré hovoria o „bolestiach hlavy, veľkých zmenách nálad, nevoľnosti, vracaní a autoimunitných problémoch, ktoré som všetky dostala po užívaní hormonálnej antikoncepcie“.

Mnohé však dokazujú aj to, že tabletky súvisia aj s mentálnymi a psychickými chorobami.

„#MyPillStory. Mám depresiu, som letargická, izolovaná. Spím dlhšie ako 12 hodín denne, a aj tak som vyčerpaná. Vždy váham, či to mám zažívať znova,“ uviedla jedna žena.

„Niekoľko dní po sebe ma trápila zdrvujúca depresia a samovražedné sklony bez toho, aby som si uvedomila, čo sa deje,“ napísala iná a ďalšia uviedla: „Brala som tie pilulky rok, kým som si neuvedomila, že sú dôvodom, prečo zažívam takú ochromujúcu rodovú dysfóriu. V tom čase som odišla z práce.“

Rovnaký vzorec ukazujú aj ďalšie znepokojujúce príspevky.

„Brala som tabletky, keď som mala osemnásť. V ten rok som každý deň plakala, prežívala som veľkú úzkosť, nemala som žiadne libido a vôbec som nechápala, čo sa deje, kým som ich neprestala užívať,“ zatweetovala jedna žena. Iná uviedla: „Prichádzala som o rozum. Nebola som sama sebou. Mala som samovražedné sklony a bála som sa. No zdá sa, že v tom nie som sama.“

Brockwellová sa nedávno dozvedela, že jej britská vláda v najbližších mesiacoch sterilizáciu preplatí. No jej osobná kampaň za zabránenie otehotnenia nakoniec vrhla svetlo na nebezpečnú chemickú alternatívu, ktorú s rovnakými následkami používa milióny žien.

„Celá táto vec je skutočne desivá,“ píše v jednom zo svojich príspevkov. „Nemôžem sa dočkať, kedy tie pilulky vyhodím.“