Pri nakrúcaní filmu o pastorovi, ktorý zachraňuje deti, našiel Boha

1,659
Kultúra života

03.03.2015 (LifeSiteNews.com) – Dvadsaťpäťročný mladík Brian Ivie vyrastal v Kalifornii a sníval o tom, že raz bude nakrúcať filmy. Veľmi rád robil so svojimi priateľmi domáce filmy a nakoniec išiel na školu, na ktorej sa naučil ako to robiť profesionálne. Vždy bol v strehu, či nenájde nejaký príbeh, ktorý by pretvoril na film a ktorý by sa tak stal jeho vstupenkou na filmový festival Sundance a povzniesol by ho k sláve a bohatstvu.

V jedno júnové ráno v roku 2011 Brian pri listovaní v LA Times narazil na príbeh muža, ktorý v Kórei zachraňuje nechcené deti tak, že na boku svojho domu má nainštalovaný detský box, v ktorom môžu rodičia anonymne ponechať svoje dieťa.

Nútila ma k tomu samotná skutočnosť, že niečo také vôbec existuje,“ povedal pre LifeSiteNews v telefonickom rozhovore.

Brian okamžite rozpoznal potenciál, aký tento príbeh má. Bola to jedinečná príležitosť - taká, akú hľadal. Kontaktoval teda reportéra, ktorý ho zas skontaktoval s pastorom Lee Jong-Rak-om zo Soulu v Južnej Kórei - s mužom, ktorý je autorom odkladacej schránky.

O šesť mesiacov neskôr letel s tímom priateľov do Kórey, aby nakrútil dokument.

Išiel som do Kórey s plánom, že túto rodinu použijem ako svoj zlatý lístok na Sundance,“ povedal.

Image

Pred odchodom si Brian zbalil lacný prívesok s krížikom, aby sa jeho nosením vytvorila „medzi mnou a týmto pastorom istá dôvera“.

Čo ten kríž znamená, som v skutočnosti nevedel. Vedel som len, že je pre kresťanstvo niečím ako bojovým pokrikom,“ povedal.

Brian vyrastal v domnení, že v podstate je kresťanom. Mať však skutočný vzťah s Bohom - to bolo niečo, s čím v živote nikdy nepočítal.

Úprimne povedané, myslel som si, že som kresťan, pretože som nebol moslimom. Myslel som si, že som kresťan... Veď viete – keď je niekto Američan, znamená to, že je kresťan a že má rád jablkový koláč a Bibliu.“

Bol som presvedčený, že som kresťan len preto, že som nefajčil cigarety a sledoval som s mamou Fox News. Pre mňa to znamenalo čisto kultúrne označenie. Bola to čisto ozdobná vec, ako keď si doma vystavíte kríž ako dekoráciu, aj keď nechápete, čo to je.“

Vďaka mediám bolo moje chápanie Boha veľmi pokrivené,“ dodal.

Keď Brian prišiel do domu pastora Lee v Soule, zažil niečo, čo ho prinútilo prehodnotiť celý jeho život. V pastorovi  našiel Brian muža, ktorý sa zachránil z bahna alkoholizmu a zlosti a robil prácu, o ktorej by väčšina ľudí povedala, že je úplne nezištná a heroická.

Nenarodil sa ako hrdina. Je to obyčajný človek, ktorý urobil veľa chýb a potreboval odpustenie, no len čo ho dostal a zachránil sa pred svojím hriechom a pred peklom, vykročil, aby zachránil a spasil ostatné deti,“ povedal Brian.

Pastor Lee vytvoril detský box kvôli množstvu detí, ktoré zostávajú opustené na uliciach. Mnohé z nich umierajú kvôli podchladeniu ešte predtým než príde pomoc. Detský box je bezpečným prístavom na prijatie a starostlivosť o takéto deti. Týmto detským boxom prešlo do dnes už viac než 600 detí.

Nie sú vo svete zbytoční. Boh ich sem poslal s nejakým zámerom,“ hovorí pastor Lee vo filme.

Brian sa so svojimi zábermi vrátil do Kalifornie, no neustále ho prenasledovalo všetko, čoho bol svedkom u pastora Leeho. Mal pocit, akoby mu niečo v jeho vlastnom živote chýbalo, ale vôbec netušil, čo to je. Keď však jedného dňa počúval zvukový záznam o tom, prečo Ježiš zomrel, zrazu si to uvedomil.

Ten zvukový záznam bol o tom, že Ježiš Kristus si vzal naše miesto. Keď som to počul, začalo sa mi to v hlave premietať ako film.“

Brian si začal predstavovať ako Ježiš trpí namiesto neho kvôli tomu, že je už šesť rokov závislý na pornografii, kvôli jeho zneužívaniu vzťahov s dievčatami a kvôli jeho hlučným a násilným výbuchom hnevu na jeho priateľov, priateľky a spolupracovníkov. Videl ako to Ježiš berie všetko na seba a trpí za to na kríži.

Zlomilo ma to. Začala som plakať. Dokázal som povedať len: „Je mi to ľúto, ospravedlňujem sa, je mi ľúto.“ Hoci som nebol človekom, ktorý by viedol nejaký extrémny život - nebol som vodcom nejakého mexického kartelu, takmer som sa nepredávkoval heroínom ani som nikoho chladnokrvne nezabil, predsa som potreboval odpustenie, pretože som urobil isté hanebné veci, najmä vo vzťahu k Bohu. To všetko som si uvedomil a vedel som, že aj ja potrebujem byť zachránený.“

Istú chvíľu som sa nenávidel. No tým, čo všetko zmenilo, bola Otcova lásku, ktorá hovorila: „Stále po Tebe túžim a v skutočnosti túžim po Tebe tak veľmi, že som poslal svojho Syna, pretože som ochotný dať za Teba všetko, aj keď si to nezaslúžiš.““

Brian si začal spájať svoje natáčanie v Kórei o odkladacom boxe pre bábätká a svoju vlastnú potrebu zachrány.

Image

Arbella Studios

Deti prenáša pastor Lee z odkladacieho boxu do svojho domu.

Odkladací box je miestom, kam patríme všetci. Je to miesto, kde sa nachádzame a vravíme: „Vieš, Bože, musím byť zachránený. Musím byť zachránený od hriechu a od tohto miesta, kam sa ponáhľam a ktoré sa volá peklo - teda miesto, kde som oddelený od Boha. Ponáhľam sa tam a Ježiš ma môže zachrániť.““

Odkladací box pre mňa symbolizuje miesto, na ktorom ste poviazaní v tme, kde ste úplne bezmocný a ste neschopný s tým niečo urobiť. Potrebujete teda otca, ktorá by vás cez práčovňu vytiahol na svetlo,“ dodal.

So svojim novým duchovným pohľadom Brian v auguste 2012 odcestoval naspäť do Kórey, aby tento príbeh nanovo prerozprával. Tentoraz z pohľadu lásky.

Cieľom bolo prerozprávať príbeh o Otcovej láske, ktorú som zažil prostredníctvom tohto muža - pastora Leeho.“

Brianov film Drop Box zverejnený prostredníctvom Focus on the Family a Pine Creek Entertainment už získal na filmových festivaloch rad ocenení. Tento týždeň ho spustili v 800 kinách po celej Severnej Amerike.

Brian si teraz uvedomuje, že jeho najväčšia chyba v živote bola, že sa domnieval, že je príliš dobrý na to, aby potreboval Božie odpustenie.

Dúfam, že si ľudia uvedomia, že musia byť zachránení a že v týchto deťoch spoznajú seba a v pastorovi Lee spoznajú Boha. Pre mňa je totiž živým dôkazom milujúceho Boha a Boh sa prostredníctvom tohto muža zjavuje.“

V tomto filme vidíme muža, ktorý sa vzdal všetkého, čo vo svojom živote mal. Spravil to pre tieto deti; deti,  stratené na ulici. Dúfam však, že ľudia uvidia niečo oveľa väčšie než to. Totiž, že je obrazom Boha, ktorý na kríži naozaj dáva všetko, čo má. A robí tak pre nás - pre všetkých stratených ľudí,“ povedal.

Drop Box v súčasnosti premietajú v amerických i kandských kinách.