Predstavený Vatikánskej banky homosexuál?

2,050
Kultúra smrti

Uruguajské najväčšie noviny El País informovali, že miestne zdroje z katolíckej cirkvi potvrdili nedávne správy ohľadom homosexuálnej minulosti pápežom novovymenovaného preláta „Vatikánskej banky“ – Inštitútu pre náboženské diela (IOR).

Noviny, zdá sa, potvrdzujú správy talianskeho denníka L'Espresso, že monsignor Battista Ricca, bývalý vatikánsky diplomat, je dobre známy vďaka homosexuálnemu správaniu sa počas pôsobenia vo funkcii dočasného správcu diplomatického úradu Svätej stolice v Uruguaji v rokoch 1999 – 2001.

Zdroje z uruguajskej katolíckej cirkvi pre El Pais tieto informácie označili ako „úplnú pravdu“. Noviny ešte dodali, že ich nemenovaní informátori „sú presvedčení, že túto osobu mohol na tento post pápežovi niekto odporučiť v zlej viere“.

Generálny sekretár Konferencie biskupov Uruguaja, biskup Heriberto Bodeant, pripúšťa, ako naznačili noviny, pravdivosť informácií, a špekuluje, že „azda došlo k zmene v postoji tejto osoby, alebo bol len jednoducho opatrný a nespôsobil ďalšie problémy“.

Očividne len tu u nás niečo vyšlo najavo,“ uviedol Bodeant pre El Pais. „Ak ho požiadali, aby zmenil svoje správanie buď to urobil, alebo si dal pozor, aby sa nedostal do škandalóznejších situácií, čo mu umožnilo naďalej pokračovať v cirkevnej kariére“.

Jeden z najlepších rímskych vatikanistov (novinárov špecializujúcich sa na Vatikán) – Sandro Magister – dal do stávky svoju dvadsaťpäťročnú kariéru kvôli senzácii menom Ricca. Ten sa počas svojho pôsobenia na nunciatúre v Uruguaji v roku 1999 sexuálne zaplietol s mužom. Podľa článku Ricca vyvolal ďalší škandál, keď trval na tom, aby jeho priateľovi bola na nunciatúre pridelená práca a izba. Magister tiež píše, že nuncius oznámil situáciu vatikánskym úradom, ale nič sa nezmenilo.

Vo svojej správe ďalej dodáva, že po niekoľkých škandáloch ohľadom jeho sexuálneho života Riccu presunuli najprv na nunciatúru v Trinidad a Tobago. Tam pôsobil do roku 2004. Odtiaľ odišiel do Vatikánu, kde od roku 2006 vykonával funkciu riaditeľa domov pre biskupov, ktorí sa tu ubytovávajú pri svojej návšteve Ríma, vrátane rezidencie, v ktorej v súčasnosti žije pápež František.

Magister píše, že tieto informácie boli pred Františkom utajené ako „najkrutejší a najzákernejší podvod od jeho zvolenia za pápeža“.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi reagoval na správy denníka L'Espresso a jeho najuznávanejšieho novinára Sandra Magistera s tvrdením, že informácie „nie sú vierohodné“.

L'Espresso odpovedali na komentáre otca Lombardiho: „Môžeme teda dodať, že vatikánske úrady, miesto improvizovaného zapierania a tvrdenia, že ide o nepravdepodobnú situáciu, mohli overiť dôveryhodnosť informácií, ktoré naše noviny priniesli. Mohli jednoducho preveriť kompletnú dokumentáciu v tejto veci, ktorou disponujú, zvlášť dokumenty týkajúce sa jeho pôsobenia na montevidejskej nunciatúre. Ďalšie dôkazy môžu získať od uruguajských úradov, ako aj od bezpečnostných zložiek určených na boj s brigádami. A nehovoriac o množstve biskupov, kňazov, rehoľníkov a laikov v Uruguaji, ktorí boli priamymi svedkami škandálu a sú ochotní prehovoriť.