Potrat: Bežná úloha pre švédske pôrodné asistentky. Bez výhrad.

1,840
Kultúra smrti

Už ste niekedy počuli o sekretárke, ktorá odmietla písať maily, ale bola ochotná zdvihnúť telefón? O lekárovi, ktorý bol veľmi zručným chirurgom, ale nechcel zašiť rez? Alebo o učiteľovi, ktorý mal rád vyučovacie hodiny, ale nechcel by známkovať testy?

Nuž, vo Švédsku nájdete všetko! Máme kresťanské pôrodné asistentky, ktoré chcú pomáhať rodiť deti, ale ktorých svedomie im neumožňuje robiť potraty. Podľa diskriminačného ombudsmana (DO) pôrodnú asistentku Ellinor Grimmark nezamestnajú v akejkoľvek nemocnici z jednoduchého dôvodu: pretože odmieta plniť úlohu patriacu do jej popisu práce. Jej náboženstvo s tým nič nemá. Ani jej svedomie. Potrat je legálny, a teda dobrý a správny. Potrat je úloha, ktorú vykonávajú pôrodné asistentky a nikto pred ňou neutečie. Potrat je neutrálna procedúra, nie existenčná otázka. Grimmark nebola diskriminovaná, veď odmietla svoje zamestnanie. Prípad je uzavretý a nedá sa proti nemu odvolať. Koniec príbehu.

Ja naozaj neviem, či sa mám smiať alebo plakať. Aké smiešne a trápne a napriek tomu - aké tragické! Zatiaľ čo má toto rozhodnutie pre Grimmark vážne dôsledky, DO sa domnieva, že je potrebné druhým zabezpečiť práva a slobodu - To znamená - nechcene tehotným ženám. A pôrodné asistentky nie sú ľuďmi s právami?

Očakávala som to,“ povedala Grimmark pre noviny Smålandsnytt. „Nemyslela som si, že švédsky ombudsman pre diskrimináciu by sa na to odvážil, ale budem sa naďalej usilovať; cesta sa ešte len začala.“ Nasledujúcou zastávkou je Európsky súd pre ľudské práva.

V súčasnej dobe Grimmark pracuje ako zdravotná sestra, ale podala si žiadosť o pozíciu pôrodnej asistentky v Nórsku, kde existuje klauzula o výhrade vo svedomí, pokiaľ ide o potrat. Tak ako vo zvyšku Európy.