Potratár skončil potom, ako ho vo sne navštívil sv. Tomáš Akvinský

2,681
Milko Kostovič
Kultúra života

"Toto sú deti, ktoré si zabil svojimi potratmi," povedal sv. Tomáš a Stojan sa prebudil šokovaný a vystrašený. Rozhodol sa, že sa odmietne zúčastniť sa na ďalších potratoch.

Stojan Adasevic, srbský potratár v časoch komunistického Srbska, zabil 48,000 detí v maternici počas 26 rokoch svojho šírenia smrti.

Niekedy až 35 za deň.

Ale to všetko je minulosťou. Dnes je Stojan jednou z najdôležitejších srbských osobností hnutia za život.

Ako vysvetľuje v nedávnom rozhovore pre španielsky denník La Razon:

Lekárske učebnice komunistického režimu uvádzali, že potrat je jednoducho iba odstránenie kvapky tkaniva. Ultrazvuky, ktoré umožňovali vidieť plod, dorazili až v 80. rokoch, no aj tak nezmenili jeho názor. Bez ohľadu na to v čo veril - alebo si myslel že veril - Stojan začal mávať nočné mory.   

Pri popisovaní jeho konverzie pre La Razon, Adasevic "sníval o krásnom ihrisku plnom detí a mladých ľudí, ktorí sa hrali a smiali, od štyroch do 24 rokov, no ktorí pred nim zo strachu utekali. Muž, oblečený v čiernobielom habite, sa na neho mlčky díval. Sen sa každú noc opakoval a Stojan sa prebúdzal v studenom pote."

Raz v noci sa Stojan v strašidelnom sne spýtal muža v čiernobielom obleku na jeho identitu. 

"Moje meno je Tomáš Akvinský," odpovedal. Stojan, vzdelaný v komunistických školách, ktoré tlačili do popredia ateizmus namiesto skutočného učenia, nespoznal meno svätého Dominikána.

Stojan sa spýtal nočného návštevníka: "Kto sú tieto deti?"

"Sú to tie deti, ktoré si zabil svojimi potratmi," povedal mu sv. Tomáš otvorene a bez okolkov.

Stojan sa zobudil šokovaný a vystrašený. Rozhodol sa, že sa odmietne zúčastniť na ďalších potratoch.

Bohužiaľ ten deň, v ktorom urobil svoje rozhodnutie, prišiel do nemocnice jeden z jeho bratrancov spolu so svojou priateľkou v štvrtom mesiaci tehotenstva - dvojica dúfala v potrat. Podľa všetkého to nebol jej prvý potrat, čo nie je nezvyčajné v krajinách sovietskeho bloku.

Stojan neochotne súhlasil, no namiesto zvyčajnej metódy dilatácie a kyretáže (D&C), pri ktorej sa plod roztrhne použitím noža v tvare háku, tzv. kyrety, sa ho Stojan rozhodol vyrezať a odstrániť ako jednotnú hmotu.  

Desivo a prozreteľne, srdce jeho malého bratranca stále bilo.

Vtedy si Dr. Adasevic uvedomil, že v skutočnosti zabil ľudskú bytosť.

Stojan okamžite oznámil nemocnici, že už nebude ďalej vykonávať potraty.

Žiadny lekár v komunistickej Juhoslávii dovtedy neodmietol vykonať potrat. Reakcia nemocnice a vlády bola rýchla a nemilosrdná.

Jeho plat bol znížený na polovicu a jeho dcéra bola ihneď prepustená zo zamestnania. Stojanov syn nesmel študovať na štátnej univerzite.

Po rokoch plných útrap zo strany ateistickej vlády, ktorá podporovala potraty, sa Stojan chystal poddať tlaku a prijať ich požiadavky. 

Našťastie mal Stojan ďalší sen so sv. Tomášom. 

Sv. Tomáš uistil Stojana o ich priateľstve a Stojan bol opäť inšpirovaný.

Lekár sa zapojil do hnutia za život v Juhoslávii. V skutočnosti sa Stojanovi podarilo presvedčiť štátom riadenú juhoslovanskú televíznu stanicu, aby dvakrát odvysielala film s tematikou proti potratom, s názvom Silent scream (Nemý výkrik) od režíséra Berndarda Nathansona. 

Od tej doby, Stojan informoval média celej východnej Európy o svojom proti-potratovom stanovisku a o návrate k pravoslávnej viere svojho detstva. Stojan bol skutočne silne oddaný sv. Tomášovi Akvinskému, bez toho aby čítal jeho knihy - čo je veľmi zriedkavé, až ojedinelé.

Stojan často pripomína svojim poslucháčom, že v Sume teologickej sv. Tomáš píše, že ľudský život začína štyridsať dní po oplodnení. Stojan by sa k tomu pravdepodobne vyjadril: "svätý chcel napraviť túto chybu."

Dnes Stojan pokračuje v boji za život a práva nenarodených.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.