Portugalsko odmietlo zákon o adopcii pre homosexuálov

1,733
Kultúra života

LISABON – V piatok bol tesnou väčšinou v portugalskom parlamente zamietnutý návrh zákona, ktorý navrhuje legalizovať adopciu pre partnerov rovnakého pohlavia. Návrh zákona by umožnil jednému z partnerov rovnakého pohlavia adopotovať dieťa toho druhého.

V roku 2012 vláda prisľúbila „spolu-rodičovský“ zákon. Zákon by umožnil „ dvom zosobášeným ľuďom rovnakého pohlavia alebo žijúcim v spoločnej domácnosti, kde jeden z nich má rodičovské práva a povinnosti voči maloletému, či už prostredníctvom krvi alebo adopciou, adopciu neplnoletého jeho partnerom.“

Návrh zákona bol vďaka stredo-pravicovej koalícií v hlasovaní porazený výsledkom 112 proti, 107 za, 4 sa zdržali. Rovnaký návrh zákona bol schválený v prvom čítaní v máji 2013, ale Cirkev sa rázne postavila proti. Zároveň vtedy neprešiel v hlasovaní návrh zákona navrhujúci úplnú spoločnú adopciu s pomerom 104 proti, 77 za.

V súčasnej dobe si v Portugalsku homosexuálni jedinci môžu adoptovať deti, ale zákon o „manželstvách“ rovnakého pohlavia výslovne zakazuje spoločnú adopciu.

V rovnakej dobe Portugalský Ústavný súd 14. marca rozhodol proti návrhu parlamentu usporiadať referendum o zmene zákona týkajúceho sa adopcie detí partnermi rovnakého pohlavia. Súd povedal, že navrhované otázky sú „nejednoznačné" a nedostatočne pochopené voličmi na to, aby viedli k spravodlivému výsledku.