Podľa médií je pápež František stredoveký

3,622
Kultúra smrti

Hon médií na pápeža Františka sa zrejme začína. Po relatívne pozitívnom spravodajstve, ktoré sprevádzalo jeho voľbu a nasledujúce dni, televízne stanice ABC a NBC prišli so slovami argentínskej prezidentky odsudzujúcej jeho „stredoveké“ názory na sociálne otázky.

Ron Claiborne v spravodajskom World News’s neponúkol ideologické zaradenie argentínskej ľavicovej predstaviteľky, vychváliť ju však nezabudol: „Cristina Kirchnerová predstavuje nový pohľad na meniaci sa svet, ktorý zahŕňa homosexuálne manželstvá, sexuálnu výchovu na školách a bezplatnú antikoncepciu v nemocniciach.“ (Video si môžete pozrieť nižšie, MP3 záznam vypočuť tu.)

Zároveň dodal: „Keď však bol [nový pápež] kardinálom v Argentíne, Kirchnerová opísala jeho sociálne názory ako stredoveké.“ Claiborne síce neoznačil Kirchnerovú za liberálku, zdôraznil však, že hoci je František „nesmierne populárny“, „svet si ešte len začína uvedomovať, aké konzervatívne sú jeho názory, pokiaľ ide o sociálne otázky“.

Aby to diváci ani náhodou neprehliadli, moderátorka Diane Sawyerová nezabudla pripomenúť, že argentínska prezidentka „raz označila jeho zmýšľanie za stredoveké“.

V nočných správach na stanici NBC Anne Thompsonová informovala v podobnom duchu: „Pápež, ešte ako arcibiskup v Buenos Aires, vystupoval proti mnohým sociálnym programom, ktoré Kirchnerová schvaľovala, vrátane homosexuálnych manželstiev a bezplatnej antikoncepcie.“

Upozornila tiež, že prezidentka „ho na oplátku obvinila zo zastávania názorov, ktoré, ako vyhlásila, boli stredoveké a inkvizičné“.

Bobovi Schiefferovi sa vo večerných správach na CBS podarilo popísať konflikt bez rozoberania „stredovekého“ zmýšľania pápeža Františka. Namiesto toho poznamenal: „V minulosti mali na viaceré otázky veľmi rozdielne názory, vrátane jeho negatívneho postoja k manželstvám medzi osobami rovnakých pohlaví a k antikoncepcii.“

Prepis vysielania World News z 28. marca 2013:

ABC upútavka: Nový pápež: Tvárou v tvár meniacemu sa svetu

Diane Sawyerová: Vo Vatikáne sa dnes nový pápež stretol so svojou bývalou protivníčkou. Bolo to jeho prvé stretnutie s hlavou štátu vôbec. Žena, ktorá kedysi označila jeho názory za stredoveké, žena, ktorá zvíťazila aj napriek prudkému odporu z jeho strany. A dnes večer nám spravodajca ABC Ron Claiborne povie, ako prebiehalo stretnutie pápeža a prezidentky Argentíny.

Ron Claiborne: Na jednej strane nový, nesmierne populárny pápež. Na strane druhej jeho veľká súperka, prezidentka Argentíny. Dnes sa spolu stretli ako starí priatelia. Cristina Kirchnerová predstavuje nový pohľad na meniaci sa svet, ktorý zahŕňa homosexuálne manželstvá, sexuálnu výchovu na školách a bezplatnú antikoncepciu v nemocniciach. Keď však bol ešte kardinálom v Argentíne, Kirchnerová opísala jeho sociálne názory ako stredoveké. Pápež František sa len v priebehu niekoľkých dní, vďaka svojim pokorným slovám a neformálnemu štýlu, stal nesmierne populárnym. Svet si však ešte len začína uvedomovať, aké konzervatívne sú jeho názory, pokiaľ ide o sociálne otázky.

Nejaký muž: Svet pravdepodobne čaká menší budíček, keď pápež začne hovoriť o horúcich témach.

Claiborne: Ich názory sa často rozchádzali pri otázke legalizácie homosexuálnych manželstiev. Pápež ich označoval za „diablovo dielo“. Adopcie homosexuálmi považoval za „diskrimináciu detí“ a potrat odsúdil s tým, že podporuje „kultúru smrti“. Mocné katolícke bašty ako Argentína a Brazília sa však stávajú pokrokovejšími. Homosexuálne manželstvo je legálne, antikoncepcia ľahko dostupná. Hrozí však, že nový pápež bude v zrážkovom kurze s meniacimi sa názormi časti sveta, kde cirkev potrebuje rásť.

Steven Ertelt