PLUS jeden deň: Toto chcete učiť naše deti? Príručka sexuálnej výchovy pobúrila Slovensko

7,621
Kultúra života

Začnú sa o masturbácii či potešení z vlastného tela učiť už aj škôlkari? Metodické pokyny, ktoré vydala Svetová zdravotnícka organizácia, sú totiž určené deťom od 0 do 4 rokov. Rodičia a učitelia, ste pripravení na zvedavé otázky detičiek o sexe?

Na sexuálnu výchovu najmladších upozornila vo viacerých mestách bilbordová antikampaň. Tá cituje z príručky Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2010 a pýta sa, či niečo takéto chceme aj na Slovensku.

„Sexuálna výchova pre deti vo veku 0 – 4 rokov má učiť: potešenie z dotýkania sa svojho tela, skorú detskú masturbáciu. Rodičia, chceme toto pre naše deti?!“ hlásajú pútače, ktoré broja proti moderným vzdelávacím praktikám.

Adriana Mesochoritisová zo združenia Možnosť voľby si však myslí, že ide o určité prekrútenie faktov. „Vytrhli z kontextu jednu stranu. Príručku si treba prečítať celú. Je to len zhrnutie, ako informovať o sexe deti rôzneho veku,“ uviedla.

Mieni, že príručka deti na masturbáciu rozhodne nenavádza. „Ale nemôžeme zatvárať oči pred detskou sexualitou, naopak, máme pomáhať pochopiť malým deťom isté veci,“ dodala.

Pohoršení rodičia

Kontroverzný bilbord a najmä problematika, na ktorú upozorňuje, však mnohých poriadne rozčúlila. „Je to nehoráznosť niečo takéto učiť malé deti!“ pohoršovali sa rodičia, keď sme sa ich spýtali na príručku Svetovej zdravotníckej organizácie. Rázne sa ohradili, aby niečo takéto bolo súčasťou vzdelávania školákov, nieto škôlkarov. „Nechceme, aby sa naše deti niečo takéto učili!“ tvrdili rodičia.

Dostanú pokutu?

Obsah bilbordov už preveruje aj Rada pre reklamu. „Dostali sme jednu sťažnosť. O tom, či porušuje kódex reklamy, budeme rozhodovať 20. marca,“ dozvedeli sme sa z rady. Ak komisia zistí, že bilbordová reklama nie je v poriadku, môže nariadiť jej úpravu alebo úplné stiahnutie. Objednávateľ antikampane môže zaplatiť aj pokutu.

Školy môžu mať mimoriadne hodiny

Ministerstvo školstva tvrdí, že každá škola môže ponúknuť špecifický vzdelávací program, ktorý reaguje na požiadavky žiakov, rodičov a tiež regiónu. Obsah výchovy k manželstvu a rodičovstvu však už je súčasťou učebných osnov, ktoré používajú naše školy.

„Obsahovo v sebe integruje filozofické, sociologické, psychologické a biologické poznatky o manželstve, rodinnom živote a intímnych vzťahoch,“ povedal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Nemecko

Od roku 1970 je sexuálna výchova súčasťou učebných osnov. Od roku 1992 je sexuálna výchova v školách povinná zo zákona. V niektorých školách sa žiaci dozvedia počas výučby niečo aj o sexuálnych polohách.

Francúzsko

Sexuálna výchova je v krajine galského kohúta súčasťou výučby od roku 1973. V ôsmom a deviatom ročníku žiakom rozdávajú aj kondómy. V roku 2000 vláda rozdala v stredných školách viac ako 5 miliónov letákov k téme antikoncepcie.

Holandsko

V 80. rokoch rozbehla vláda kampaň za sexuálnu výchovu detí, ktorá mala tínedžerov pripraviť na tajomstvá sexuálneho života. O sexe učia takmer všetky stredné školy a viac ako polovica základných škôl. Z toho dôvodu patrí Holandsko medzi krajiny s najnižšou mierou otehotnení maloletých.

Švajčiarsko

Rozsah sexuálnej výučby závisí od kraja, v ktorom sa školy nachádzajú. Napríklad v Ženeve dostávali dievčatá na druhom stupni základnej školy rady, ktoré sa týkajú sexu už od neuveriteľného roku 1926.

Anglicko

Sexuálna výchova nie je povinná a rodič môže odmietnuť prihlásiť na ňu svoje dieťa. No sexuálna výchova v Anglicku sa učí od 5 rokov. Počet tehotenstiev medzi tínedžerkami je jeden z najvyšších v Európe a o sexuálnej výchove sa v spoločnosti vedú dlhé a zapálené debaty.

Chorvátsko

Chorvátska vláda už uviedla do škôl od tretieho ročníka základnej školy až po ukončenie strednej školy povinnú sexuálnu výchovu. Inšpirovaná je gender ideológiou, ktorej zámerom je otvoriť deťom dvere do sveta sexu.

Čo si myslia učitelia a rodičia?

Miriam Tvarožná, riaditeľka ZŠ Jahodníckej v Martine

„Nepoznám celý obsah dokumentu. Deti v škole učíme o rodičovstve, nežiaducom otehotnení, ale učiť ich navliekať kondóm je silná káva.“

Jana (31), Mošovce, matka 6-ročnej dcéry

„To je choré! Dieťa v tomto veku ešte sexuálnu problematiku poriadne ani nevníma. Podľa mňa stačí to, čo sa naučí na biológii na druhom stupni základnej školy.“

Michaela (36), Žilina, matka 3,5-ročnej dcéry

„Nie som puritán, ale aj sexuálna výchova musí mať svoje mantinely. Myslím, že im stačí, ak rozoznajú rozdiely medzi dievčatami a chlapcami, ale masturbácia do predškolského zariadenia nepatrí. Nechajme deťom detstvo, prosím.“

Marcela (37), Bratislava, matka 5- a 8-ročného syna

„Myslím si, že o sexe treba hovoriť otvorene. Názorné ukazovanie sexuálnych techník v škole je však nevhodné.“

Veronika (46), Modra, matka 8-ročnej dcéry a 18-ročného syna

„Neviem, prečo by sme už malým školákom mali nafukovať pred očami kondómy.“

Peter (36), Košice, otec dvoch detí (11 a 15)

„Dôležité je, v akom veku majú deti sexuálnu výchovu a ako. Napríklad v materskej škole tomu ešte nerozumejú. “

Júlia (43), Košice, matka škôlkara (3,5)

„Sexuálna výchova by v škole mala byť, ale pre staršie deti. Škôlkarov to asi nezaujíma. A určite treba zvážiť formu.“