Pius XII videl 4-krát znamenie Slnka pred prijatím dogmy o nanebovzatí Panny Márie

2,045
Milko Kostovič
Kultúra života

Podľa svojho vlastného svedectva, pápež, ktorý vyhlásil dogmu nanebovzatia Panny Márie, videl štyrikrát "zázrak slnka". 

Túto informáciu potvrdzuje rukopisný, nepublikovaný zápis pápeža Piusa XII., ktorý je súčasťou výstavy "Pius XII: Muž a pontifikát". 

Kurátor výstavy a vatikánsky reportér pre taliansky denník Il Giornale, Andrea Tornielli, vysvetlil pre agentúru ZENIT, že zápis bol nájdený v archívoch rodiny Pacelli. Zápis opisuje "zázrak slnka", epizódu, ktorá bola dodnes potvrdená iba nepriamym svedectvom kardinála Federica Tedeschiniho (1873-1959), ktorý opisoval v homílii, že Svätý otec uvidel zázrak. 

Pius XII. napísal: "Uvidel som "zázrak slnka", toto je čistá pravda." 

Zázrak slnka je známy najmä ako epizóda, ku ktorej došlo vo Fatime, Portugalsku, 13. októbra 1917. Podľa fatimských vizionárov Panna Mária povedala, že v tento deň sa stane zázrak, aby sa ľudia o tom prišli sami presvedčiť. Tisíce ľudí sa zhromaždili na mieste zjavenia. Slnko "tancovalo" a údajne okamžite vysušilo dažďom nasiaknutú zem a prítomných sledujúcich. 

Potvrdenie dogmy

Podľa zápisu Pius XII. uvidel zázrak v roku, keď mal vyhlásiť dogmu Nanebovzatia Panny Márie, v roku 1950, počas toho ako vstúpil do Vatikánskej záhrady. 

Uviedol, že tento úkaz uvidel niekoľkokrát, považujúc ho za potvrdenie svojho plánu vyhlásiť dogmu. 

V pápežských zápisoch sa uvádza, že 30. októbra 1950 o štvrtej popoludní, počas jeho "obvyklej prechádzky vo Vatikánskych záhradách, čítajúc a študujúc" keď prišiel k soche našej Pani z Lúrd, "smerom k vrcholu kopca […] som bol ohromený úkazom, ktorý som predtým nikdy nevidel." 

"Slnko, ktoré bolo stále dosť vysoko, vyzeralo ako svetlá, nepriehľadná sféra, úplne obklopená svetelným kruhom," opisoval. A človek sa mohol dívať na slnko "bez najmenšej námahy. Pred ním sa nachádzal veľmi ľahký, malý oblak."

Zápisy svätého otca pokračujú pri opise "nepriehľadnej sféry", ktorá sa "mierne pohybovala smerom von, buď sa točila, alebo sa pohybovala zľava doprava a naopak. Ale v rámci sféry ste mohli vidieť výrazné pohyby, úplne jasné a bez prerušenia." 

Pius XII. uviedol, že ten istý úkaz uvidel "31. októbra a 1. novembra, v deň definovania dogmy Nanebovzatia Panny Márie, a potom znova 8. novembra a neskôr už vôbec."

Pápež priznal, že v ďalších dňoch, približne v rovnakom čase, sa pokúšal sledovať, či sa tento úkaz nebude opakovať, "ale márne - ani na chvíľu som nedokázal uprene hľadieť (na slnko); moje oči by boli oslepené." 

Pius XII hovoril o tejto udalosti s niekoľkými kardinálmi a blízkymi spolupracovníkmi, ako napr. so sestrou Pascalinou Lehnertovou, mníškou zodpovednou za pápežské apartmány, ktorá vyhlásila, že "Pius XII. bol veľmi presvedčený o pravosti tohto mimoriadneho úkazu, ktorý uvidel pri štyroch príležitostiach."

Syn Panny Márie

Tornielii pre ZENIT povedal, že medzi životom Eugenia Pacelliho a tajomstvom Panny Márie existovalo vždy úzke spojenie. 

"Od detstva bol Eugenio Pacelli oddaný (Panne Márii) a bol zapísaný v Kongregácií Nanebovzatia Panny Márie, ktorá mala kaplnku blízko Ježišovho chrámu. Oddanosť bola zrejme prorocká, pretože práve on vyhlásil dogmu Nanebovzatia v roku 1950." 

Budúci pápež celebroval svoju prvú omšu 3. apríla 1899 pri oltári ikony Panny Márie “Salus Populi Romani” v bazilike St. Maria Magiore. "A vlastne," pokračoval Tornielli, "Eugenio Pacelli získal biskupské vysvätenie od pápeža Benedikta XV. v Sixtínskej kaplnke 13. mája 1917, v deň prvého zjavenia Panny Márie Fatimskej."

Ako pápež v roku 1940 schválil fatimské zjavenia a v roku 1942 zasvätil celý svet Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie. 

Pius XII. tiež často hovoril so sestrou Luciou, fatimskou vizionárkou, a požiadal ju, aby prepísala posolstvá, ktoré prijala od Panny Márie. Pius sa tak stal prvým pápežom, ktorý sa dozvedel o "treťom fatimskom tajomstve", neskôr zverejnené pápežom Jánom Pavlom II.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.