Petícia vyzýva OSN, aby zastavila genocídu kresťanov v Iraku

1,343
Kultúra života

WASHINGTON DC - Po tom, čo džihádisti z ISIS vyhnali kresťanov z mesta Mosul, vyzýva nová petícia OSN, aby zasiahla v Iraku.

„Poslední kresťania opustili Mosul po tom, čo im extrémistická skupina Islamský štát Iraku a Sýrie dala na výber medzi konverziou k islamu, zničujúcimi daňami, vyhnanstvom alebo smrťou,“ uvádza petícia zverejnená na webovej stránke CitizenGo.org.

Petícia zverejnená 24. júla získala v priebehu piatich dní viac ako 133 000 podpisov.

„Nesmieme mlčať, zatiaľ čo dochádza k ďalšej genocíde,“ vyzýva petícia. „Musíme tlačiť na medzinárodné spoločenstvo, aby konalo v mene kresťanov v Iraku. Od neho závisia ich životy!“

Kresťania žili v Iraku viac ako 1500 rokov. Pred americkou inváziou v roku 2003 žilo v Iraku viac ako 1 milión kresťanov, ale ich počet teraz prudko klesol. Pozorovatelia sa obávajú, že by mohli byť čoskoro z tejto oblasti úplne odstránení.

Extrémisti z Islamského štátu v Iraku a Levante, známi ako ISIS alebo ISIL, prevzali toto územie a uvalili naň prísnu verziu islamského práva.

„Nemáme slov, pretože to, čo sa stalo, je naozaj neuveriteľné,“ povedal chaldejský pomocný biskup Saad Syroub Bagdade pre tlačovú agentúru Fides. „Kresťania žili v Mosule po stáročia a zrazu boli vyhnaní zo svojich miest, domovov a životov. Veľmi sa obávame o budúcnosť kresťanov v tejto krajine.“

Pápež František vyzýva k mieru v Iraku a pozýva k modlitbám za situáciu „našich prenasledovaných bratov“ v tejto krajine.

„Sú prenasledovaní. Naši bratia a sestry sú vyhnaní, musia opustiť svoje domy bez toho, aby mali možnosť si niečo so sebou vziať,“ povedal pápež počas príhovoru pred modlitbou Anjel Pána 20. júla.

Mnohí kresťania museli utiecť do hlavného mesta irackého Kurdistanu Erbil, kde im guvernér Nawzad Hady sľúbil ochranu. Avšak podľa odhadov OSN až 2 milióny utečencov uteká pred násilím.
 
Z tohto dôvodu žiada petícia, vytvorená katolíckou spravodajskou stránkou Aleteia.org OSN a Ligou arabských štátov, aby „okamžite konali, aby zachránili kresťanskú komunitu v Iraku.“

„Prosím, nemlčme, keď dochádza ku genocíde priamo pred našimi vlastnými očami,“ vyzýva petícia.