Pápež vo Švédsku: učenie cirkvi o nevysväcovaní žien potrvá pravdepodobne navždy

864
Zuzana Smatanová
Kultúra života

„Pre kňazskú a biskupskú službu v Katolíckej cirkvi nebudú ženy nikdy vysvätené“, povedal pápež František.

Pápež František bol vo Švédsku na pozvanie luteránskej cirkvi, na čele ktorej stojí arcibiskupka Antje Jackelenová z Uppsaly.  1. novembra, počas jeho návštevy, sa ho spýtali, či Katolícka cirkev bude niekedy vysväcovať ženy pre kňazskú a biskupskú službu.

Svätý otec na túto otázku, podobne ako v minulosti už niekoľkokrát odpovedal, že v roku 1994 bola definitívne vyriešená sv. Jánom Pavlom II, ktorý ustanovil, že vzhľadom k tomu,že Ježiš si za apoštolov vybral iba mužov, svätenie žien v Katolíckej cirkvi nie je možné.

Na otázku „Naozaj nikdy?“ pápež odpovedal „Ak si pozorne prečítate toto vyhlásenie sv. Jána Pavla, zistíte, že je to tak; áno.

Počas jednej zo svojich najkratších tlačoviek na palube lietadla strávil pápež s reportérmi iba 40 minút a odpovedal na šesť otázok v rozsahu od švédskej reštriktívnej imigračnej politiky, až po úlohu žien v Cirkvi. Medzi iným sa ho pýtali na jeho skúsenosti s charizmatikmi a Letničiarmi, na nezákonné obchodovanie s ľuďmi, na sekularizáciu v Európe a na jeho stretnutie s venezuelským prezidentom Nicolasom Madurom koncom októbra.

Kresťania si nikdy nesmú uzavrieť srdce voči utečencom a migrantom, je však nevyhnutné, aby vlády príslušných krajín regulovali ich tok a zároveň rozmiestňovali zdroje, potrebné pre ich integráciu do spoločnosti.“

Uzatvárať si pred nimi srdce nie je ľudské“, povedal pápež reportérom, ktorí s ním leteli zo Švédska do Ríma.

Pápež František už veľakrát aj v minulosti vyzýval krajiny, aby vytvorili medzinárodnú dohodu o prijímaní a ochrane utečencov v mimoriadnych prípadoch, ako je vojna a prenasledovanie. Sociálna náuka Cirkvi určuje, že každý človek má právo migrovať v snahe nájsť lepšie životné podmienky, nehovoriac o povinnosti prijať takého človeka, keď mu ide o život.

„Európania by sa nemali obávať poslednej vlny prisťahovalcov“, povedal, „Európa totiž žije v neustálej integrácii kultúr, množstva kultúr.“

Základom je zabezpečiť náležitú integráciu prisťahovalcov v oblasti jazyka,  bývania, škôl a práce. „Nebezpečenstvo hrozí, keď utečenec alebo migrant nie je integrovaný; vtedy je "geto-izovaný".

Na otázku o Madurovi (prezident Venezuely - pozn. editora) Svätý otec odvetil, že sa s ním stretol na jeho žiadosť: „Počúval som ho asi pol hodiny, položil som mu pár otázok, vypočul si jeho názory. Vždy je totiž dobré vypočuť si obe strany.“