Pápež o zásnubách: „Expresné manželstvo neexistuje“

1,326
Kultúra života

Pápež František opätovne potvrdil hodnotu obdobia zasnúbenia pre zmysluplné manželstvo. Počas tohtotýždňovej generálnej audiencie na Námestí svätého Petra, pápež pokračoval vo svojich katechézach o manželstve a rodine a zdôraznil aké dôležité je obdobie prípravy na to, aby sa páry spoznali.

Pápež povedal, že obdobie zasnúbenia sa naozaj môže stať časom prežívania mnohých duchovných darov, ktoré obohacujú rodinu.

Pápež sa odklonil od svojich pripravených poznámok, aby poznamenal ako Biblia - a konkrétne kniha proroka Jeremiáša – poukazuje na Boží vzťah s jeho ľudom práve termínmi zásnub.

Manželstvo je predovšetkým objavením Božieho povolania,“ zdôraznil pápež František. Povedal, že v tomto objavesa muž „učí poznať“ ženu, túto konkrétnu ženu a žena sa „učí poznaťmuža, tohto konkrétneho muža.

Nepodceňujte význam tohto učenia sa: Je to krásne a láska to vyžaduje, pretože ona nie je len bezstarostným šťastím a očarujúcimi emóciami.“

František povedal, že na trváce manželstvo treba čas, modlitbu a starostlivosť. Povedal, že páry dokonca aj tie, ktoré spolu žijú alebo majú intímne vzťahy, sa navzájom často skutočne nepoznajú.

Pápež tiež rýchlo dodal, že láska sa nemá zamienať za pocity, či zaľúbenosť.

V rozhodnutí vziať sa je istá harmónia, povedal pápež. Nie je to len príťažlivosť alebo pocity, ale „vyžaduje si to istú cestu“.

Zmluva lásky medzi mužom a ženou, zmluva [uzavretá] pre život, sa neimprovizuje a nedá sa vyrobiť za jednu noc. Žiadne expresné manželstvo neexistuje: na láske treba pracovať, musíte [po tejto ceste] kráčať,“ povedal bez prípravy pápež František.

Vytvoriť z dvoch životov len jeden,“ dodal pápež, „je zázrakom slobody a srdca, ktoré sa zverilo viere.“

František kresťanské manželské páry a snúbencov pozval k tomu, aby spolu uvažovali nad svojou láskou, svojou budúcnosťou a nad významom viery a modlitby v ich spoločnom živote.

Pápež zaželal všetkým snúbencom na námestí šťastné zásnuby a dobré manželstvo a modlil sa, aby sa na svoj svadobný deň pripravovali nielen svetsky, ale s radosťou a nádejou, ktorá plynie z ich viery v Ježiša.