Pán zázrakov: Úžasný príbeh nezničiteľného posvätného obrazu z Peru

2,422
Kultúra života

Určite ste už počuli o "Našej milej Pani z Guadalupe". Ale viete niečo o "Pánovi zázrakovz Peru?

Aj keď obraz Pána zázrakov (alebo Señor de los Milagros) nie je až tak známy mimo kontinentu Južnej Ameriky, pre peruánskych katolíkov je veľmi dôležitý. Inšpiroval dokonca jednu z najväčších náboženských procesií na svete, ktorá sa tam každoročne koná. A tu je jeho úžasný, nadprirodzený príbeh.

Všetko sa to začalo okolo roku 1651 na okraji Limy, ktorá je najdôležitejším mestom v Peru. Jeden africký otrok tam na stenu namaľoval obraz Ježiša na kríži spolu s Pannou Máriou a Máriou Magdalénou. Nič viac sa o tomto umelcovi nevie: niektoré pramene však uvádzajú, že jeho meno možno bolo Benito alebo Pedro Dalcon. Avšak nikto si tým nie je istý.

V roku 1655, len o pár rokov neskôr, sa stala katastrofa: mesto zasiahlo masívne zemetrasenie. Zomreli pri ňom tisíce ľudí a celé časti mesta boli zrovnané so zemou. Avšak vyskytla sa jedna očividná výnimka: malá budova z nevypálenej tehly bola jednou z mála stavieb, ktoré vyviazli bez akéhokoľvek poškodenia. Práve v nej bol na stene namaľovaný spomínaný obraz.

V roku 1670 bol jeden z popredných obyvateľov mesta nevyliečiteľne chorý. Trpel nejakým ochorením mozgu. Zúfalo hľadal pomoc, a tak s dôverou navštívil obraz. Následne bol zázračne uzdravený!

Táto správa o zázraku sa rýchlo rozšírila a stena s obrazom sa stala pútnickým miestom. Nespočetné davy sa začali zhromažďovať, aby mohli vidieť obraz. To začalo trápiť vládcu. Obával sa, že obraz spôsoboval príliš veľký rozruch. Preto nariadil, aby bol obraz odstránený.

A vtedy sa začali diať naozaj divné veci.

Poslali tam maliara, aby zoškrabal tento obraz z múru. Keď maliar začal šplhať hore rebríkom, zrazu ho premohla zimnica a triaška. Zliezol dole a okolostojaci ľudia mu pomohli upokojiť sa. Pokúsil sa znova vyliezť hore, ale postihol ho rovnaký problém. Nebol fyzicky schopný obraz zničiť.

K obrazu teda poslali ďalšieho človeka. Avšak po tom, ako sa dostal do dostatočnej blízkosti obrazu, svoju prácu odmietol vykonať. Zrejme na obraze videl niečo, čo zmenilo jeho názor. Nechcel to však vysvetliť.

Vládca strácal trpezlivosť. Mala to byť predsa jednoduchá úloha. Preto tam poslal tretiu osobu - tentoraz to bol trénovaný vojak. Keď sa vojak priblížil k obrazu, ten sa nevysvetliteľne zmenil pred jeho očami. Neskôr povedal, že začal žiariť a stal sa oveľa krajším. Toto spôsobilo, že ani on ho nebol schopný zničiť.

Davy požadovali, aby sa vládca prestal pokúšať o zničenie tohto posvätného obrazu a ten sa nakoniec podvolil. Udelil povolenie, aby mohol obraz zostať na mieste a povolil, aby sa pri ňom slávili sväté omše. Od tej doby sa stalo mnoho ďalších zázrakov, ktoré sú pripisované tomuto obrazu, teda stali sa v jeho mene.

V roku 1687 sa v Lime odohralo ďalšie veľké zemetrasenie. Avšak posvätný obraz opäť prežil. Oddanosť tomuto obrazu sa výrazne zvýšila, preto sa niekto rozhodol usporiadať s ním sprievod.  Ale keďže bolo nepraktické spraviť sprievod s celou stenou na ktorom bol obraz nakreslený, niekto urobil jeho kópiu na plátno. Tá sa použila namiesto originálu.

Dodnes je možné navštíviť pôvodný obraz, ktorý je namaľovaný na stene, a to vo svätyni Las Nazarenas v Lime. Jeho kópia nakreslená na plátne sa stále každú jeseň používa v sprievode. Vďaka stovkám tisícov účastníkov je táto každoročná náboženská procesia jednou z najväčších na svete.

Tu je fotografia obrazu Pána zázrakov:

Tu je fotografia s jeho súčasným umiestnením:

A tu je fotografia každoročnej procesie: