OSN: Diskriminácia homosexuálov je „barbarstvo“. Olympiádu využijeme na osvetu!

1,956
Kultúra smrti

NEW YORK – Počas svetového dňa ľudských práv sa v sídle OSN stretli jej zástupcovia a slávni atléti, aby bojovali proti diskriminácii voči homosexuálom.

Rusko čelí kritike pred blížiacimi sa februárovým zimnými olympijskými hrami, ktoré sa majú konať v Soči. Je jednou z prvých krajín, ktoré schválili zákon na ochranu detí od informácií, ktoré prikrášľujú nezdravé sexuálne správanie, medzi ktoré zaraďujú aj homosexualitu.

Americká vyslankyňa OSN Samantha Powerová na raňajšej tlačovej konferencii označila tento ruský zákon za „poburujúci a nebezpečný“.

Zákon spôsobuje problémy aktivistom aj kritikom za práva homosexuálov, keďže medzinárodný vplyv Ruska neustále narastá. Vyslankyňa Powerová povedala, že diskriminácia homosexuálov je „barbarstvo“. Doobedie strávila rokovaním s aktivistami za práva homosexuálov.

„Šport môže zmeniť svet,“ povedala aktivistom za práva homosexuálov a transrodových ľudí počas stretnutia v sídle OSN česká tenisová hviezda Martina Navrátilová. Tieto slová vraj pochádzajú od Nelsona Mandelu.

Jason Collins, popredný bývalý basketbalista, ktorý v máji v rozsiahlom novinovom článku famózne odhalil svoju homosexuálnu orientáciu, sa pripojil k Navrátilovej a ďalším rečníkom, ktorí hovorili na tému „Športom proti homofóbii“. Udalosť podporovali desiatky krajín, ktoré sa nazývajú ústrednou LGBT skupinou v OSN. Podľa nich ruský zákon len podporuje očierňovanie homosexuálov.

Aj keď oslavovali „verejné prihlásenie sa k homosexualite“,  atléti radšej použili miernejšie športové vyjadrenia a povedali, že „dali veci do pohybu“  a homosexuáli  „majú pred sebou stále ešte dlhú cestu“.

Jeden transsexuál, ktorý sa považuje za muža, však nebol až taký optimistický v otázkach „slobodného spolunažívania“. Na konci stretnutia povedal, že skutočnými hrdinami sú ľudia, ktorí podobne ako on prišli o kariéru a príležitostí, pretože sa verejne prihlásili k homosexualite.

Jednu smutnú poznámku pridal aj Ivan Šimonovič, vysokopostavený úradník OSN, ktorý celú diskusiu trochu upokojil. Podľa neho je OSN ešte ďaleko od vytvorenia právne záväzných nariadení, ktoré by presadzovali práva homosexuálov aj napriek tomu, že počet krajín, ktoré túto snahu podporujú, sa za posledných osem rokov zdvojnásobil. Šimonovič tiež priznal, že vo svojej funkcii môže urobiť „len málo“, napríklad zrealizovať propagačnú kampaň vďaka novému videu o „histórii práv LGBT ľudí v OSN“, ktoré premietli na zasadnutí.

Niektorí experti a úradníci OSN tvrdia, že obmedziť manželstvo na zväzok jedného muža a jednej ženy je diskriminačné, a preto sa všetky náboženstvá a kultúry, ktoré nesúhlasia s homosexualitou, musia zmeniť. Takýto názor však nezastáva veľa ľudí. Len minulý týždeň ruský najvyšší súd presadil zákon o propagande v snahe ochrániť deti. Tento týždeň indický najvyšší súd presadil zákon o sodomii.

Aktivistov, ktorí sa zúčastnili športových udalostí, opäť upozornili na prekážky, ktorým budú čeliť v priebehu dňa počas oficiálneho rokovania na pôde OSN.

Po odchode atlétov a aktivistov z OSN sa diplomati zhromaždili na slávnostnom odovzdávaní ocenenia pre OSN v boji za ľudské práva. Africká skupina kritizovala časté pokusy o vytvorenie „nových práv“, ktoré nie sú „uznané ako medzinárodný nástroj v boji za ľudské práva“. Takýmto vzletným termínom označili práva homosexuálov.