Ohromná socha „Tehotnej hory“ sa šíri internetom raketovým tempom

3,440
Kultúra života

Obraz ohromujúcej sochy vyrezanej do hory, ktorý zobrazuje dieťa vo vnútri matkinho lona, sa posledných pár mesiacov šíri internetom raketovým tempom. Podľa slov autora Dubiana Monsalveho je poctou „žene, ktorá dáva život, pretože život je cenný od jeho počatia až do jeho konca“.

„Je ťažké byť umelcom a zároveň byť veriacim,“ povedal začiatkom tohto mesiaca Monsalve v rozhovore pre AciPrensa. „Ako umelec som nemal problém s vyjadrením toho, čo cítim a čo si myslím. Robia to aj ostatní umelci, tak prečo by som sa mal ja vzdať svojho presvedčenia?“ vysvetlil.

Monsalve svoju prácu dokončil v roku 2012, ale jeho socha sa stala známou len nedávno - po tom, čo ju niekto anonymne odfotil a zavesil na internet. Podľa Teleantioquia Noticias fotografia dostala na Facebooku dva milióny označení „Páči sa mi“.

Plastika s názvom „Tehotná hora“ sa nachádza v blízkosti mesta Santo Domingo v Kolumbii a v poslednej dobe sa stala miestom, ktoré vyhľadávajú turisti.

Umelec, ktorý na vytvorenie svojho diela použil primitívne nástroje,  vysvetlil, že takéto konanie je spôsobom ako „[poľnohospodárom z tejto oblasti] povedať, aby neopúšťali svoju pôdu a svoju vieru, aby neopúšťali svoju identitu kresťanov a farmárov, ktorí živia túto krajinu“.

„Pre mňa ako sochára je pôda veľmi dôležitá,“ pokračoval. „Obsahuje množstvo prvkov a zvyknem ju používať, keď rozprávam o živote, pretože Zem samotná dáva život.“

„Nebojte sa,“ odkázal iným umelcom, ktorí sa snažia vyjadriť svoju vieru. „Práve toto nás učil Ježiš. Nemôžeme mlčať. Tvorba tohto diela sa mi veľmi páčila, pretože obsiahla univerzálne posolstvo o živote, posolstvo o ochrane života od jeho počiatku až do konca, ktorého sa nehodno vzdávať len kvôli svetským predsudkom a kritike.“

Na konci povedal, že preňho to všetko bolo o „sile, odvahe a využití šance postaviť sa za svoje myšlienky, nápady a o identite kresťanského umelca“.