Nová totalita: Úradníčka odmietla vydať gejom sobášny list. Skončila vo väzbe

1,846
Kultúra smrti

Americkú úradníčku, ktorá napriek príkazu súdu odmietla vydať sobášny list homosexuálnemu páru, vzali do väzby. Kim Davisovú zo štátu Kentucky, ktorá je podľa médií posledným symbolom nábožensky motivovaného nesúhlasu so sobášmi dvojíc rovnakého pohlavia, zadržali kvôli mareniu rozhodnutia súdu.

Davisová sama vyhlásila, že nemohla vykonávať svoju prácu, pretože bola v rozpore s „Božím zákonom“.

Prípad pritiahol pozornosť väčšiny amerických médií, keď volená výkonná okresná úradníčka Kim Davisová v utorok odmietla požiadavku dvoch miestnych homosexuálov, aby im na úrade okresu Rowan vystavila sobášny list. Pár na ňu podal trestné oznámenie a súd vo štvrtok nariadil jej zadržanie.

„Svojou vierou a presvedčením sa nemôže obhajovať,“ uviedol sudca David Bunning, podľa ktorého by sa mohlo stať nebezpečným precedensom, keby sa postavilo presvedčenie jednotlivca nad súdnu autoritu.

Davisová sa sama obrátila na súd po tom, čo v júni Najvyšší súd USA povolil sobáše homosexuálnych párov v celej krajine, teda vo všetkých amerických štátoch. Súd však vtedy jej argumenty o tom, že Boh stanovil ako jediné platné manželstvo zväzok muža a ženy, neuznal a prikázal Davisovej sobášne listy gejom a lesbám vydávať.

„Nemôžeme sa oddeliť od niečoho, čo je vo vašom srdci a vo vašej duši,“ povedala vo štvrtok sudcovi pred tým, ako skončila vo väzbe. Homosexuálny pár, ktorý sa na súd obrátil, žiadal pre Davisovu pokutu, tá by však podľa sudcu úradníčku neprinútila zmeniť názor.

Odchod Davisovej z úradu oslavovalo pred budovou niekoľko stoviek ľudí, ktorí proti jej prístupu demonštrovali už od utorka a zapojili sa do niekoľkých slovných stretov s odporcami sobášov homosexuálov.

Najvyšší súd v júni v prelomovom verdikte rozhodol, že ústava zaručuje právo na sobáš všetkým ľuďom bez rozdielu pohlavia, čím potvrdil historicky najvyšší úspech bojovníkov za rovnosť práv sexuálnych menšín v USA.

V tej chvíli muselo umožniť homosexuálne manželstvá aj 14 konzervatívnych štátov únie vrátane Kentucky.

Po tom, čo Davisovú odviedli z úradu, jej kolegovia uviedli, že sobášne listy vydávať budú.

Sudca bez ohľadu na to nariadil jej zotrvanie vo väzbe, pretože odmietla sľúbiť, že nebude svojim podriadeným v prípade návratu do úradu v tejto činnosti brániť.