Nigerijský arcibiskup dôrazne bráni prirodzenú rodinu

1,332
Kultúra života

Keď africký arcibiskup Ignatius Kaigama začiatkom tohto týždňa otváral valné zhromaždenie svojej arcidiecézy, pri rozprávaní o homosexuálnom „manželstve“ si veru servítku pred ústa nekládol. Delegátom povedal, že nigérijskí biskupi sa pevne postavia na obranu faktu, že manželstvo existuje výlučne medzi mužom a ženou.

„Kultúra ,manželstva osôb rovnakého pohlavia‘ je nášmu chápaniu rodiny cudzia a nemala by byť Nigérijčanom vnucovaná,“ povedal kňazom, rehoľníčkam a laickým delegátom účastným na zhromaždení, ktoré sa 24. – 28. augusta konalo v arcidiecéze Jos v Nigérii.

Minulý rok Západ Nigériu odsúdil za prijatie zákona, ktorý zakazoval „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia a za šírenie propagandy homosexuálnej lobby. Nigérijskí katolícki biskupi však vláde k schváleniu tohto zákona zablahoželali a rozhodnutie z januára 2014 nazvali „odvážnym... a jasným prejavom schopnosti našej veľkej krajiny dôrazne sa postaviť na obranu inštitúcií, ktoré si naša nigérijská a africká kultúra cení najviac – manželstva a dôstojnosti ľudskej osoby“.

Kaigama vo svojom príhovore kritizoval „medzinárodné organizácie a médiá“ za to, že prekrútili list tak, aby to vyzeralo, akoby katolícki biskupi v krajine „obhajovali prísne potrestanie gejov či lesbičiek dlhým trestom odňatia slobody“, hoci oni pritom len „zdôrazňovali našu najväčšiu starosť. Totiž to, že manželstvo musí existovať MEDZI MUŽOM A ŽENOU [veľké písmená sú v pôvodnom texte] v súlade s našimi kultúrnymi a náboženskými normami“.

„Jedná sa o úmyselné odvedenie pozornosti a zákerné odchýlenie sa od toho, čo je naším prvoradým záujmom,“ povedal a dodal, že postojom katolíckych biskupov zostáva „Hovoriť  ,,nie" ,manželstvu osôb rovnakého pohlavia‘.“

„Ako hovoríme v Nigérii ,rázne nie‘,“ dodal.

Kaigama povedal, že pápež František dal jasne najavo, že obrana rodiny pred rôznymi útokmi je na obnovu spoločnosti nevyhnutná.

„Keďže rodina je aj našou témou na tohtoročnom zhromaždení, musíme viesť ťaženie proti dôsledkom, ktoré pápež František vo svojom nedávnom prejave pri návšteve Bolívie vymenoval v zozname vecí, ktoré hrozia, ak sa zničí rodina. Takými sú: domáce násilie, alkoholizmus, drogová závislosť, nezamestnanosť, opustenosť seniorov, atď. Zdôraznil, že rodina ako základ ľudskej spoločnosti je ,základnou bunkou spoločnosti, ktorá so sebou prináša pevné väzby jednoty, na ktorých sa zakladá ľudské spolunažívanie, a tým, že dáva svetu deti a vychováva ich, je zárukou obnovy spoločnost­­i‘.“

Počas minuloročnej rímskej synody o rodine práve tento arcibiskup odvážne zasiahol a dôrazne vyzdvihol posvätnosť manželstva a života. Dôrazne tiež poukázal na agendu namierenú proti životu a rodine zo strany lobby populačnej kontroly a vyhlásil, že má v Afrike veľký vplyv.

„Teraz nám vy [zahraničné organizácie poskytujúce pomoc] rozprávate o reprodukčných právach a dávate nám kondómy a umelú antikoncepciu. Toto nie je to, čo chceme. Chceme jedlo, chceme vzdelanie, chceme dobré cesty, pravidelné svetlo, atď. Dobrú zdravotná starostlivosť,“ povedal.

Aj keď sa tento priamy majster katolíckej ortodoxie v októbri tohto roku nezúčastní na poslednom kole Synody, pre CruxNow v tohto týždňovom rozhovore povedal, že každý nigérijský biskup, ktorý ho nahradí, sa nikdy nezmieri s ústupkom voči tomu, čo o manželstve, sexualite a rodine učí viera.

„Aj o polnoci by ste mohli zobudiť ktorékoľvek biskupa v Nigérii a opýtať sa ho na jeho názor na otázky týkajúce sa rodiny. Všetci by povedali viac-menej to isté, takmer slovo za slovom.“

„V týchto otázkach sme absolútne jednomyseľní,“ povedal.