Nigérijský Senát zakázal „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia napriek hrozbám o prerušení pomoci

2,174
Kultúra života

ABUJA, Nigeria, 1.decembra 2011 (LifeSiteNews.com) – Nigérijský Senát zakázal v utorok, 29. novembra, „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia   napriek hrozbám anglického premiéra Davida Camerona o prerušení pomoci africkým krajinám, ktoré nepotvrdia zvláštne práva pre homosexuálov.

Zákon, ktorý je na ceste do Dolnej snemovne a potrebuje ešte podpis nigérijského prezidenta Goodluck Jonathana, ustanovuje, že štát uznáva len manželstvá medzi mužom a ženou. Ukladá 14-ročný trest odňatia slobody pre páry rovnakého pohlavia, ktoré sa pokúsia zosobášiť a 10-ročný trest odňatia slobody pre tých, ktorí sú svedkami alebo pomáhajú pri „sobáši” osôb rovnakého pohlavia.

Tiež zakazuje účasť v skupinách homosexuálnych aktivistov a verejné prejavy náklonnosti homosexuálneho páru.

„Ak existuje krajina, ktorá chce ukončiť poskytovanie pomoci, pretože neprijmeme zákon o manželstve osôb rovnakého pohlavia, nech to tá krajina urobí,” povedal senátor David Mark, predseda hornej snemovne.

„Sme suverénny národ a máme právo sa sami rozhodnúť, pretože žiadna krajina nemôže zasahovať do spôsobu, akým vedieme svoju krajinu,” pokračoval. „Manželstvo rovnakého pohlavia je proti našej vlastnej kultúre a tradícii a proti nášmu presvedčeniu.”

Na konferencii Britského spoločenstva národov v októbri v austrálskom Perthe, povedal Cameron médiám, že britská pomoc „by mala byť viac podmienená.”

„Chceme vidieť, že krajiny, ktoré získavajú našu pomoc, riadne dodržiavajú ľudské práva, a to vrátane toho, ako sa ľudia správajú voči gayom a lesbičkám,” povedal.

Premiérove komentáre nasledovali po neúspešnej snahe Veľkej Británie, Kanady a iných západných krajín tlačiť na afrických členov Britského spoločenstva národov, aby odvolali svoje zákony v prospech rodiny.

Táto snaha podnietila silné odmietnutie početných afrických krajín, ktoré nahnevalo, že bohaté západné krajiny by použili peňažnú pomoc na to, aby im diktovali kultúrne a morálne hodnoty.

V stredu Cameronov vysoký komisár pre Nigériu Andrew Lloyd povedal, že jeho vláda nedovolí prijatie zákona, hoci tvrdil, že západné národy sa nesnažia vnucovať svoju kultúru alebo náboženstvo.

„Je nesprávne trestať ľudí pre obyčajné prejavy ich vzťahu alebo pre rozhodnutie stať sa tým, čo si sami vybrali,” povedal Lloyd. „Tento trest je zasahovaním do ich základných ľudských práv. To západné krajiny nepripustia.”

Kanadský minister zahraničných vecí John Baird v stredu, 30. novembra, tvrdil, že zákon porušuje základné ľudské práva a trval na tom, že Kanada bude ďalej požadovať otvorenosť voči homosexualite v iných krajinách „v tom najväčšom zmysle slova.”