Nigérijský biskup: ruženec poráža Boko Haram

1,664
Matej Trančo
Kultúra života

Nigérijský biskup, ktorému sa zjavil Pán, oznamuje že Ruženec je zodpovedný za oslabenie teroristickej skupiny Boko Haram.

Biskup Oliver Dashe Doeme — vedúci diecézy Maiduguri v Nigérijskom Borno State - povedal agentúre Catholic News Agency, že zažil zjavenie Nášho Pána, ktorý držal meč a ticho ho biskupovi podal. V biskupových rukách sa meč zmenil na ruženec a potom mu Náš Pán trikrát povedal: "Boko Haram skončili."

Neskôr Doeme poznamenal: "Nepotreboval som pre vysvetlenie žiadneho proroka. Bolo očividne jasné, že s ružencom budeme schopní vyhnať Boko Haram."

Teraz sa vyjadruje denníku Catholic Herald, že teroristická skupina "čoskoro vyhasne." Práve neustálej modlitbe s ružencom pripisuje dramatický úpadok aktivity Boko Haram.

Od roku 2014 sa táto teroristická skupina hlásila k ISIS a zajala 300 školáčiek v Borno State, ktorý sa nachádza v Doemeovej diecéze. Viac než 20 000 ľudí - prevažne Katolíkov - bolo touto skupinou zabitých,  a 2,2 milóna vysťahovaných. V auguste sa táto skupina zaprisahala, že bude "nastavovať bomby a vyhadzovať do vzduchu každý kostol, ktorý máme v dosahu a zabíjať všetkých tých, ktorých považujeme za občanov kríža."

Keď útoky v roku 2014 začali, Nigéria požiadala Spojené štáty o pomoc proti tejto teroristickej organizácii, no táto nebola poskytnutá. Wall street Journal poznamenal, že Spojené Štáty majú v susednom štáte Čad základňu dronov a pravidelne vykonávajú dohľad a zbierajú informácie o Boko Haram.

Biskup Emmanuel Badejo z Oya v Nigérii komentuje: "Spojené Štáty povedali, že pomôžu Nigérii s Boko Haram iba ak si modernizujeme naše zákony týkajúce sa homosexuality, rodinného plánovania a antikoncepcie." Hovorí, že Spojené Štáty a Západ dovoľujú Boko Haram existovať z dôvodu "kontroly populácie" v Afrike.

Odvtedy sa jeho ľudia horlivo modlia ruženec a biskup Doeme poznamenáva: "Predtým boli členovia Boko Haram všade. Ale teraz nie sú nikde. Boli zatlačení do lesov. Boko Haram čoskoro vyhasne, hlavne vďaka modlitbám ľudí."

Poznamenal: "Nikdy som nevtipkoval o 'Matke Márii'. Viem, že je tu s nami," a dodal, že "modlitba, predovšetkým modlitba ruženca, je to, čo nás vymaní z pazúrov tohto démona, démona terorizmu. A samozrejme to funguje."

V zúfalých situáciách sa katolíci obrátili na modlitbu ruženca. 7. október je sviatkom Svätého Ruženca a dňom výročia bitky pri Lepanto z roku 1571. Ťažko prečíslená Katolícka flotila porazila moslimskú inváziu do Európy vďaka príhovoru Svätej Panny Márie skrz ruženec. Následne pápež Pius V. ustanovil tento deň ako sviatok pre celú Cirkev. (článok bol pôvodne publikovaný deň pred týmto sviatkom - pozn. editora)