Nemecko diskutuje o eutanázii a asistovanej samovražde

1,410
Kultúra smrti

Dolná snemovňa nemeckého parlamentu diskutovala o eutanázii a/ alebo asistovanej samovražde. Podľa médií zatiaľ v parlamente nie je žiadny návrh zákona, ale členovia parlamentu s rozličnými názormi debatujú medzi sebou. Médiá oznámili, že:


V pláne zatiaľ nie je žiadna legislatíva, ale kvôli tejto otázke bolo vytvorených päť výborov z rôznych straníckych klubov. Niektorí chcú sprísniť pravidlá proti eutanázii, iní ju zas legalizovať tak, ako to urobilo Belgicko a Holandsko.

Nemecko v súčasnosti umožňuje lekárom ukončiť liečbu predlžujúcu život či podať silné a nebezpečné sedatíva na žiadosť umierajúceho, no asistovať pri samovražde je zločin. Táto otázka prišla v Spolkovom sneme na pretras po prvý raz, ešte pred tým, než budú predložené na diskusiu návrhy zákona.

Podľa médií je proti eutanázii a asistovanej samovražde i nemecký minister zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Hermann Groehe sa vyjadril, že Nemecko by malo namiesto toho radšej rozšíriť sieť hospicov, aby mal každý prístup k paliatívnej starostlivosti a k tým najlepším liekom proti bolesti pri umieraní.

História eutanázie (v Nemecku) by mala byť dostatočným varovaním pre nemeckých poslancov.

Po tom, ako dáte lekárom zákonné právo spôsobiť smrť, sa etické hranice zakazujúce úmyselné zabíjanie ľudských bytostí navždy zmenia. Výsledkom je to, čo sme videli v Holandsku a Belgicku, kde eutanázia začala ako spôsob riešenia „ťažkých prípadov“ a teraz sa rozšírila aj na eutanáziu detí, ľudí s demenciou, ľudí so psychickými problémami, osamelých, či na tých, ktorí sú „unavení životom“.

V Holandsku a Belgicku je i značný počet nenahlásených smrtí eutanáziou. Jedná sa o prípady, o ktorých nie sú dostatočné správy, často sa totiž spájajú so zneužívaním, medzi ktoré patrí úmyselné asistovanie pri smrti pacienta bez jeho výslovného želania.