Nádherná odpoveď 29-ročnej ženy na otázku ‚,Prečo si ešte STÁLE panna?"

24,761
Kultúra života

Dvadsaťdeväťročná Mandy Dobbelmannová je rodáčka z Minnesoty, ktorá žije v Los Angeles v Kalifornii. Mandy je speváčka/textárka, učiteľka hudby, blogerka a bojovníčka za spravodlivosť, ktorá sa zanietene angažuje v témach ako sexuálne vykorisťovanie pre zisk, prostitúcia a potraty.

Narazila som na článok, ktorý Mandy napísala, Nechajme sex komplikovaný, na svojom blogu „Forte e Bello.“ Názov jej príspevku na blogu ma zaujal, a keďže mi svietil na facebooku, rozhodla som sa ho prečítať. A som vďačná, že som to urobila.

V taliančine „Forte e Bello“ znamená „silná a pôvabná.“ Po prečítaní blogu Mandy by som povedala, že tento popis jej sedí perfektne.

Mandy má pozoruhodnú fyzickú krásu spojenú s milujúcim srdcom, ktoré vyžaruje prekypujúcu radosť, nádej a vieru. Vo svojom článku hovorí čitateľom o tom, aké to je žiť v meste, kde je telesná príťažlivosť všetko a sexuálne závislosti prevládajú, a kde je vaša sexuálna minulosť priamo spojená s vašou identitou.

Mandy píše:

„Žijem v meste, ktoré je hlavným mestom porna na svete a ktoré učí zvyšok sveta o kultúre pomocou vplyvu Hollywoodu a médií, že sex je ľahký, nekomplikovaný, a nič viac než ľudský apetít. Odkedy som sa presťahovala do Los Angeles, načastejšia reakcia, ktorú dostávam od priateľov a spolupracovníkov, keď sa dozvedia, že som panna, je neprítomný pohľad nasledovaný náhlym, ,,Prečo?" Uvedomujem si, že väčšina ľudí usúdi, že musí byť niečo čudné na niekom, kto je pannou po dvadsiatom roku. To je taký druh záležitosti, o ktorej s vami bude robiť interview Oprah [veľmi populárna moderátorka v USA, hviezda vlastnej tzv. Oprah Winfrey Show, pozn.prekl.] (Tridsaťročná panna) alebo o vás natočia komédiu (Štyridsaťročná panna). To je taká vec, ktorú budú ľudia s hanbou skrývať a vehementne vám to do tváre poprú, keď sa dostanú pod tlak rovesníkov.

Mandy správne hodnotí dnešné časy. V roku 2014 nie je ľahké byť pannou po dosiahnutí dospelosti. V kampusoch na univerzitách ponúkajú tabletku po v automatoch, sexuálne provokatívne tance ako „twerking“ sú veľkou módou, a ľudia sa neštítia predávať vlastné panenstvo za peniaze.

V strede tohto všetkého sa Mandy nehanbí zdieľať svoje názory na sex. Mandy chce, aby druhí vedeli, že je pannou nie preto, že je nespôsobilá alebo mentálne mimo. Naopak, verí, že sex je veľmi hodnotný. Jej kresťanská viera ju učí, že je vytvorená podľa obrazu Božieho a ona odmieta stať sa jedným (telom) s mužom, ktorý neurobil životný záväzok pre ňu. Jej vlastnými slovami hovorí, „Som pannou, pretože som vášnivou zástankyňou zachovávania posvätnosti, krásy a hodnoty v sexe.“

Mandy jasne poukazuje na to, že jej stav panenstva ju v žiadnom prípade nerobí cennejšou ako osobu, ktorá mala veľa partnerov. Nehovorí, že tí, ktorí sú zatiahnutí v sexe mimo manželstvo si necenia sami seba. Mandy vyhlasuje, že dôvod, pre ktorý si vybrala čakať je, že sa pozerá na sex ako na nádherný, mocný a zaväzujúci akt. Mandy sa pozerá na sex ako na komplikovaný, nie bežný akt.

Píše:

„Naša kultúra sa pokúša odkomplikovať sex apelovaním typu ‚robte to často a s viacerými partnermi‘. Pokúšame sa odkomplikovať sex otupením ho na obyčajný apetít. Aj keby to bol len obyčajný apetít, aj tak by veľká väčšina našej spoločnosti bola klasifikovaná ako sexuálne obézna. Postavme sa tomu tvárou v tvár. Sex je komplikovaný. Je to hnacia sila životov mnohých ľudí. A oni stratia všetok ľudský rozum pre ponorenie sa do toho na miznúcu sekundu. Sex je mocný. Má moc spolu zviazať alebo rozdeliť. Má moc liečiť alebo ničiť. Má moc stavať alebo rúcať. Má moc dávať alebo príjimať. Má moc znivočiť alebo urobiť krásnym.“

Obdivujem Mandin postoj. Ako tridsaťdvaročná panna, ktorá sa štastne ide vydať toto leto, viem, aké je to náročné uchrániť si sex pre manželstvo. Ako žena, ktorá pracuje v centre pomoci v tehotenstve, vidím škodlivé dôsledky sexu mimo manželstva. Sex je mienený ako celostný zážitok, ktorý sa dotýka našich myslí, tiel, duší a emócií. Je to viac ako pôžitok; je to pôžitok, ktorý prichádza s veľkou zodpovednosťou.

V štúdii z roku 2010 nazvanej  „K VZŤAHOM (RELATE)“ bolo dotazovaných  2035 žien, ktore čakali so sexom do manželstva. Štúdia zistila, že ľudia, ktorí odložili sex až do manželstva:

  • hodnotili kvalitu sexu o 15% vyššie ako ľudia, ktorý mali predmanželský sex
  • hodnotili stabilitu vzťahu o 22% vyššie
  • hodnotili uspokojenie s ich vzťahmi  o 20% vyššie

Nespomínajúc fakt, že zdržanlivosť je jediná 100%  efektívna cesta, ako sa vyhnúť sexuálne prenosným chorobám a neželanému tehotenstvu. Odloženie sexu po manželstvo je zdravým, zodpovedným a presvedčivým životným výberom. Podporujem Mandy v jej rozhodnutí a držím palce aj ďalším, ktorí nasledujú ten istý príklad.

Christina Martin je pro-life hlasom už po osem rokov. Jej práca začala potom, čo jej mama odhalila, že zaplatila doktorovi, aby ju potratil, ale vyšla von skôr, ako to mohol urobiť. Vediac, že bola zachránená od smrti, chcela bojovať za druhých. Po ukončení univerzity v roku 2005 Christina strávila 2 roky v Súdnom dome modlitby vo Washingtone modliac sa denne, aby najvyšší súd ukončil potraty. Potom strávila 3 roky v Atlantskej pobočke medzinárodneho začínajúceho pro-life hnutia Bound4Life. Christina sa snaží milovať Ježiša slovom a skutkom. Jej bremenom je černošská komunita a túži, aby ich videla slobodných od genocídy potratov.