MIMORIADNE: Kardinál Burke vyzýva na zasvätenie Ruska Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie

5,523
Milko Kostovič
Kultúra života

 
Kardinál Rymond Burke dnes ráno vyzval katolíckych veriacich, aby "pracovali na zasvätení Ruska Nepoškvrnenému srdcu Máriinmu."
 
Kardinál Burke, ktorý je jedným zo štyroch kardinálov, ktorí požiadali pápeža Františka o objasnenie Amoris Laetittia, učinil svoju výzvu na rímskom Fóre života, v mesiaci stého výročia prvého zjavenia Panny Márie Fatimskej trom pastierskym deťom. 
 
Burke je bývalý prefekt Apoštolskej signatúry a súčasný patrón suverénneho Maltského rádu. 
 
Vo svojom komplexnom stanovisku k "Tajomstvu Fatimy a novej evanjelizácii", kardinál Burke, v prítomnosti kardinála Carla Caffarru, priamočiareho kazašského biskupa Athanasiusa Schneidera a viac než 100 life a family lídrov z 20 krajín, povedal, že triumf Nepoškvrneného srdca by znamenal oveľa viac, než skončenie svetových vojen a fyzických kalamít, ktoré predpovedala Panna Mária Fatimská. 
 
"Aké hrozné sú fyzické tresty spojené s neposlušnou vzburou človeka pred Bohom, tak nesmierne hroznejšie sú duchovné tresty, ktoré súvisia s plodom ťažkého hriechu: večnou smrťou," povedal. 
 
Burke vyhlásil súhlas s jedným z hlavných učencov o Fatime, Frère Michel de la Sainte Trinité, ktorý povedal, že sľubovaný triumf Nepoškvrneného srdca Márie nepochybne odkazuje v prvom rade na "víťazstvo viery, ktoré ukončí čas odpadlíctva a veľkých nedostatkov predstavených Cirkvi."
 
V súvislosti s aktuálnou situáciou v Cirkvi vo svetle zjavenia Panny Márie Fatimskej, Burke povedal:
 
Učenie Cirkvi vo svojej celistvosti a s odvahou je srdcom úradu Cirkevných predstavených: rímskeho pápeža, biskupov v spojení s Petrovou stolicou a ich hlavných spolupracovníkov, kňazov. Z tohto dôvodu je tretie tajomstvo obzvlášť namierené na tých, ktorí vykonávajú pastoračnú službu v Cirkvi. Ich neschopnosť učiť vieru vo vernosti ku konštantnej výuke a praxi Cirkvi, či už povrchným, zmätočným alebo dokonca svetským prístupom, a ich mlčanie smrteľne ohrozuje, v najhlbšom duchovnom zmysle, samotné duše, kvôli ktorým boli vysvätený, aby sa o ne duchovne postarali. Jedovaté plody zlyhania predstavených Cirkvi sa vnímajú ako spôsob uctievania, učenia a morálnej disciplíny, ktorá nie je v súlade s Božím zákonom.
 
Výzva na zasvätenie Ruska je pre niekoho kontroverzná téma, ale kardinál Burke určil dôvody svojej výzvy jednoducho a priamočiaro: "Požadované zasvätenie je zároveň uznaním významu, ktorý má Rusko naďalej v Božom pláne pre mier a je znakom hlbokej lásky k našim bratom a sestrám v Rusku," povedal. 
 
"Iste, pápež sv. Ján Pavol II. zasvätil celý svet, vrátane Ruska, Nepoškvrnenému srdcu Márie 25. mája 1984," povedal kardinál Burke. "Ale dnes opäť počujeme volanie Panny Márie Fatimskej k zasväteniu Ruska jej Nepoškvrnenému srdcu v súlade s jej výslovnými pokynmi."
 
Potreba "explicitnej" zmienky Ruska v zasvätení, ako to žiadala Panna Mária, bola požadovaná pápežom Jánom Pavlom II., ale neudiala sa kvôli tlaku poradcov. Táto skutočnosť bola naposledy potvrdená oficiálnym predstaviteľom pápeža Františka na oslave výročia Fatimy minulý týždeň v Karagande, v Kazachstane. 
 
Vo svojej reči z 13. mája, si kardinál Paul Josef Cordes, bývalý prezident Pápežskej rady Cor Unum, spomenul na rozhovor s pápežom Jánom Pavlom II. po zasvätení v roku 1984 alebo "poverení", ktoré sa udialo 25. marca, kedy bola socha Panny Márie Fatimskej v Ríme. 
 
"Očividne sa dlho [pápež] zaoberal týmto významným poslaním, ktoré Božia Matka odovzdala prorockým deťom," povedal Cordes. "No pozdržal sa pri výslovnej zmienke o Rusku, pretože vatikánski diplomati ho naliehavo žiadali, aby sa o tejto krajine nezmienil, pretože inak by mohli vzniknúť politické konflikty."
 
Pre tých, ktorí by stále mohli namietať proti výzve na zasvätenie Ruska, kardinál Burke pripomenul slová pápeža sv. Jána Pavla II., ktorý v roku 1982 počas zasvätenia sveta Nepoškvrnenému srdcu poznamenal: "Máriina výzva nie je iba na jedno použitie. Jej výzva musí byť preberaná generáciou po generácii v súlade s neustále novými "znameniami času". Treba sa k nej neustále vracať. Musí sa o nej stále uvažovať."
 
Vysvetľujúc veriacim, kardinál Burke učil, že Panna Mária Fatimská "nám poskytuje prostriedky aby sme išli verne za jej synom a hľadali u neho múdrosť a silu, aby sme tak priniesli jeho spásu do nesmierne problémového sveta."
 
Kardinál Burke naznačil prostriedkov, ktoré Panna Mária dala vo Fatime veriacim podieľajúcich sa na obnove mieru vo svete a v Cirkvi:
 
1. modliť sa každý deň ruženec
2. nosiť hnedý škapuliar;
3. činiť obete kvôli záchrane hriešnikov;
4. napraviť previnenia voči jej Nepoškvrnenému srdcu prostredníctvom pobožnosti prvých sobôt;
5. ešte viac premeniť naše životy ku Kristovi;
6. Napokon žiada rímskeho pápeža, v spojení so všetkými biskupmi sveta, aby zasvätil Rusko jej Nepoškvrnenému srdcu.
 
"Cez tieto prostriedky sľubuje, že jej Nepoškrvnené srdce zvíťazí a prinesie duše Kristovi, svojmu Synovi," dodal kardinál Burke. "Obrátiac sa na Krista, vykonajú odčinenie svojich hriechov. Kristus, prostredníctvom príhovoru svojej Panenskej Matky ich zachráni pred peklom a prinesie mier na celý svet."
 
 
Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.