Milióny Kolumbijčanov podpísalo petíciu proti adopcii detí homosexuálnymi pármi

819
Kultúra života

Kolumbijčania sa na čele s ich senátorkou rozhodli bojovať proti adopcii detí pármi s rovnakým pohlavím. Doteraz sa im podarilo vyzbierať dva milióny podpisov. Týmto krokom sa ich referendum len začína.

V novembri minulého roku, krátko po tom ako Kolumbijský ústavný súd odobril homosexuálnym párom adopcie detí, zapojila senátorka Viviane Morales do kampane, ktorej cieľom je tento zákon zrušiť, 33 členov Kongresu.

Keďže v krajine funguje komplikovaný mechanizmus pre priamu formu demokracie, je potrebné, aby sa za štyri mesiace vyzbieralo 1,8 milióna podpisov. Prostredníctvom kampane „Podpis za Mamu a Otca“, už doteraz vyzbierali 2 milióny podpisov. Podporujú ju nielen katolíci, ale aj evanjelici, ku ktorým patrí aj senátorka Moralesová.

Kampaň brzdia však dve tvrdenia: adopcia je inštitúcia, ktorej úlohou je chrániť deti a nie práva rodičov a po druhé, súdy prevzali úlohu Kongresu prostredníctvom novej interpretácie jasného ústavného vyhlásenia, ktoré hovorí, že manželstvo umožňuje partnerom rovnakého pohlavia adoptovať si deti.  Do roku 2015 platilo, že iba homosexuálni partneri, z ktorých jeden je biologicky rodič, si môžu adoptovať dieťa.

Formálne vyhlásenie účastníkov kampane znie: „Vzhľadom k tomu, že Najvyšší súd zlyhal vo svojej povinnosti strážiť ústavu, je nutné, aby sa pristúpilo k referendu. Ním chceme vyjadriť význam tak veľmi dôležitej skutočnosti ako je právo chlapcov, dievčat a dospievajúcich mať matku a otca.“

Petícia je len prvým krokom k dosiahnutiu cieľa. Nasledujúce referendum musí Kongres odsúhlasiť niekoľkými hlasovaniami. Na záver, bude musieť Ústavný súd Kolumbie rozhodnúť, či je všetko v súlade so zákonom.

Aj napriek tomu, že sa domnievame ako by referendum dopadlo v spoločensky konzervatívnej krajine, LGBT skupiny ako Diverse Colombia sa už teraz odvolávajú, že by sa tým porušila ústava z roku 1991, keďže dovoľujeme aby väčšina rozhodovala o právach menšiny.

Elizabeth Castillo, právnička a koordinátorka združenia mám-lezbičiek, tvrdí, že populistická iniciatíva nemá právny základ ani ústavné dôvody, preto je potrebná zmena ústavy.

„Súhlasím, že adopcia nie je právo. Na druhej strane, homosexuáli ako aj ostatní občania majú právo založiť si rodinu. V tomto prípade by došlo k jeho porušeniu,“ povedala pre Colombia Reports.

Senátorka Moralesová háji „ústavné právo založiť si rodinu a práva detí vyrastať s otcom a mamou.“

Moralesová oznámila, že už vytvorila referendové výbory pre regionálnu kampaň a očakáva, že celú záležitosť predloží Kongresu ešte tento rok.