Mala iba 5 percentnú šancu, že sa narodí živá. No jej mama sa nevzdala

1,516
Kultúra života

Predčasne narodené dievčatko z Gainsville v Georgii, USA, zvíťazilo nad prognózami, ktoré jej dávali len malú nádej, že bude žiť. Darí sa jej a rodičia sú vďační za tento zázrak.

Podľa reportáže v The Gainesville Times Graceanne Paynovej dávali iba 5 percentnú šancu na prežitie. Lekári rodičom Melisse a Kevinovi Payneovcom trvdili, že aj keby prežila pôrod, bude mať minimálnu kvalitu života a bude ich vyčerpávať. 

Verím, že pre všetky deti existuje dôvod, z ktorého sú počaté,“ povedala Melissa Payneová. „Je našou úlohou, aby sme sa pokúsili ich ochraňovať a podporovať, keď to potrebujú. Aj keď je to ťažké alebo veľmi vysiľujúce. To, čo niektorí považujú za bremeno pre svoju rodinu, stále ostáva darom od Boha.

Melissa po celý čas bojovala za svoju dcéru a tento úžasný výsledok pritiahol záujem verejnosti o jej rodinu a ich raritnú skúsenosť.

[Graceanne]bojovala aj napriek všetkým negatívnym vyhliadkam,povedala Melissa. „Sme veľmi šťastní, že sme ju sem priviedli. Môžeme tak všetkým umožniť spoznať ju a jej príbeh a dozvedieť sa o zázraku, ktorým ona sama je.“

Zo začiatku bolo Melissino tehotenstvo s Graceanne bezproblémové. Potom jej vytiekla plodová voda ešte pred stredom tehotenstva, kým bola s rodinou na cestách mimo štátu.

Lekári na pohotovosti jej vtedy povedali, že musí Graceanne porodiť v priebehu najbližších 24 – 72 hodín.

Vtedy sme ešte nemali ani 19 týždňov,“ povedala Melissa. „Neboli by sme schopní prežiť.“

Väčšina lekárskych expertov tvrdí, že najskoršia doba, kedy môže byť dieťatko predčasne porodené a mať šancu na prežitie, je 24 týždňov.

Rodina Paynovcov navštívila najbližšieho špecialistu, ktorý im však neponúkol žiadnu nádej, a dal Graceanne menej ako 5 percentnú šancu na prežitie. Povedal rodičom, že ak by aj prežila, bude mať veľmi nízku kvalitu života a bude bremenom pre rodinu.

V podstate mi povedali, že toto sú karty, s ktorými hráme, a že ich budeme musieť zložiť a začať odznovu.“

Paynovci si vybrali vrátiť sa domov a pokúsiť sa nájsť pôrodníka, ktorý by bol ochotný sprevádzať ju a vykonávať dohľad nad jej tehotenstvom.

Ultrazvuk doma ukázal, že srdce Graceanne bije, ale lekári stále neboli veľmi optimistickí.

Každý deň, keď som oddychovala na posteli, som cítila, ako sa hýbe a kope. Hneď som išla za lekárom a on sa vždy iba zamračil a prikývol,“ povedala Melissa. „Urobila som všetko preto, aby som zostala silná a snažila som sa nerozrušovať.“

Počas nasledujúcich siedmich týždňov ju každé ráno navštevoval manžel Kevin s ich dcérkou Allie Claire. A Melissa tiež s nádejou čakala na návštevy rodiny, priateľov a diakonov z Cirkvi a modlitba jej bola duchovným pokrmom.

Graceanne sa narodila záchranným cisárskym rezom po tom, čo mala iba 26 týždňov a vážila necelých osemsto gramov, merala 30 centimetrov. Najväčšou obavou bolo, že jej pľúca ešte neboli dostatočne vyvinuté, aby sama dýchala a takisto, či je už dostatočne veľká, aby mohla ísť na jednotku umelého dýchania.

Prebrala som sa na zotavovni a spýtala sa, kde je dieťatko,“ hovorí Melissa. „Oni povedali, že je dole na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov a má dosť pľúcneho tkaniva, aby mohla dýchať.“

Stav Graceanne sa časom zlepšoval, jedine raz prežila šok, keď ju omylom odpojili od umelého dýchania. Domov išla jeden deň po pôvodnom termíne pôrodu, po 6 týždňoch na kyslíku a 97 dňoch na jednotke intenzívnej starostlivosti pre novorodencov.

Teraz má 14 mesiacov, váži asi 7 kilogramov, lozí a učí sa robiť prvé kroky.

Napriek predpovediam lekárov, že Graceanne bude mať "osobitné potreby", dosiahla všetky znaky a schopnosti príslušné jej veku, píšu Gainesville Times.

Melissina dobrá kamarátka Carolanne Owenbyová ju sprevádzala počas Graceanniných skúšok aj triumfu a nazýva ju „najväčším zázrakom, aký v živote poznala“.

[Graceanne] bolo stále a stále hovorené, že tu nemá čo robiť a že tu nebude. A ona nielen že tu je, ale sa jej aj darí,povedala Carolanne. „Z veľkej časti je to svedectvo o jej mame. Melissa je jedna z najsilnejších ľudí, ktorých poznám. Bez prestávky bojovala za [Graceanne] a odmietala prijať ‚nie‘ ako odpoveď. To je dôvod, prečo je Graceanne tu a prečo sa jej darí.“

Melissa Payneová pripisuje záchranu života jej dcéry Pánovi.

Určite bola v jej prežití Božia ruka,“ povedala. „Bezpochyby má zmysel, že tu [Graceanne] je. Bolo to tak určené,“ povedala Melissa. „A my sme veľmi šťastní, že sme jej dali šancu.“