Lekár, ktorý zachraňuje deti počas potratu

2,679
Kultúra života

Mladá žena v 10. týždni tehotenstva vojde na úrad miestnej pobočky organizácie Plánovaného rodičovstva smútiac nad smrťou svojho otca. Myslí si, že teraz sa jednoducho nedokáže vyrovnať s tehotenstvom. Tam jej dajú potratovú pilulku RU-486. Ona si ju vezme a odíde z kancelárie, ale o pár hodín neskôr svoje rozhodnutie oľutuje.

Čo urobí?

Ako všetci vieme, existuje čoraz väčšie množstvo literatúry, ktorá dokumentuje emocionálne škody, depresie a pocity viny, ktorými trpia mnohé ženy po potrate. Niektoré, ako i táto žena v Arizone, to začnú ľutovať už v priebehu niekoľkých dní, počas ktorých účinkuje potratová tabletka.

V tomto prípade šla žena na druhý deň ráno späť na pobočku Plánovaného rodičovsta, aby vyhľadala pomoc. Povedali jej však, že ak užila potratovú pilulku, nemožno to zvrátiť a ak by si nevzala celú sériu tabletiek, mohla by čeliť komplikáciám.

No a priamo tam v čakárni si na svojom mobilnom telefóne pomocou Googlu vyhľadal heslo „abortion pill reversal“ („potratová pilulka zvrátanie“) a našla národne call centrum, ktoré spájalo ženy, ktoré sú uprostred takéhoto druhu potratu, s lekármi, ktorí sú ochotní pomôcť zachrániť životy ich nenarodených detí.

Za 45 minút bola v kancelárii arizonského gynekológa, doktora Allana Sawyera. On jej ukázal ultrazvuk jej dva a pol mesačného nenarodeného dieťa, ktoré malo srdcový tep a pohybovalo sa dookola v jej lone. Povedal, že by sa dieťa snáď dalo zachrániť a predpísal jej hormón progesterón, ktorý mal zvrátiť účinky RU-486. V súčasnosti je žena bezpečne po prvom trimestri; termín jej pôrodu je v septembri.

Podľa pro-life Centra pre arizonskú politiku (Center for Arizona Policy) to nie je náhoda. Hoci protokol na zvrátenie potratovej piluky je celkom nový, narodilo sa už vďaka nemu 80 detí a viac než 60 tehotenstiev vďaka tomuto postupu stále prebieha – tak ako u tejto ženy.

Doktora Sawyer nemožno odpísať ani ho charakterizovať ako nejakého šarlatána. Je bývalým prezidentom Americkej asociácie pro-life pôrodníkov a bol pri pôrode viac než 10 000 deťoch na troch kontinentoch. Vo svedectve pred štátnym legislatívnym výborom povedal, že potratová pilulka pracuje tak, že napadne progesterón v tehotnej žene, a práve to zabije dieťa v maternici. Tento efekt sa dá zvrátiť, ak sa žene rýchlo podá progesterón.

Na začiatku apríla arizonský guvernér Ducey uviedol do platnosti zákon, ktorý od lekárov požaduje, aby informovali ženy, ktoré užívajú potratovú pilulku, že jej účinky môžu byť reverzibilné.

Kto by mohol byť proti tomu? Iba tí, ktorí hovoria, že to porušuje ženské „práva na voľbu“. Nezdá sa však, že by boli ronvako horliví za právo ženy vybrať si svoje dieťa.

V súčasnosti jeden zákonodarca, ktorý bol proti tomuto zákonu, povedal, že podávanie vysokých dávok progesterónu, ktorý tak má blokovať účinky potratovej pilulky, nebol preštudovaný a že je neodskúšaným liečebným postupom. Vo svojom svedectve sa však Sawyer touto námietkou zaoberal a povedal:Bezpečnosť suplementácie progesterónu počas tehotenstva je dobre odskúšaná, bežne sa totiž používa pri vysoko rizikovom tehotenstve, akými sú napríklad tie, ktoré boli počaté prostredníctvom in vitro oplodnenia a tiež pri tehotenstvách, pri ktorých hrozí riziko predčasného pôrodu.“

Vďaka Bohu, že stále máme doktorov, akými sú Allan Sawyer a zákonodarcov, ktorí sú ochotní voliť podľa svojho svedomia a zdravého rozumu tak, aby podporili dôstojnosť ľudského života. Ženy si zaslúžia všetky fakty. Zvlášť, keď môžu zachrániť život.