Lech Walesa obvinený zo zločinu z nenávisti voči homosexuálom

1,663
Kultúra života

GDANSK, Poľsko – Prokurátori potvrdili, že proti Lechovi Walesovi nejestvujú žiadne obvinenia čakajúce na prerokovanie. Walesa je bývalým poľským prezidentom a lídrom hnutia Solidarita. Táto správa prišla po sťažnosti na Walesu, že roznecuje nenávisť voči homosexuálom.

V rozhovore pre TVN24 o legalizácii registrovaných partnerstiev pre homosexuálov Walesa vyhlásil: „Homosexuáli by mali v plenárnych halách sedávať v posledných laviciach alebo dokonca za stenou, nie kdesi vpredu.“

Keďže sú homosexuáli menšinou, ich hlas by nemal byť príliš dôležitý. „Menšina sa nemôže klásť nad väčšinu,“ dodal Walesa. „Musia si byť vedomí toho, že sú menšinou a uspokojiť sa so slabším vplyvom.“

Skonštatoval tiež, že homosexuálni politici by nemali v parlamente zastávať dôležité posty a dúhové pochody by sa mali odohrávať na okrajoch miest, nie v ich centrách.

Walesove slová podnietili reakciu Ryszarda Nowaka, riaditeľa Národného výboru pre obranu proti sektám a násiliu (National Committee for the Defense Against Sects and Violence). Ten podal na Walesu sťažnosť z „podnecovania nenávisti k sexuálnym menšinám.“

V následnom rozhovore pre Radio Zet sa Walesu opýtali, či je ochotný ospravedlniť sa za svoje tvrdenia. Odpovedal: „Nebudem sa nikomu ospravedlňovať... Chcel som len povedať, že tieto menšiny by nemali pretláčať svoje postoje na úkor väčšiny. Mám už po krk ich predvádzania sa.“

Renata Klonowska, vedúca prokuratúry v Gdansku, kde Walesa v osemdesiatych rokoch viedol štrajky Solidarity, vedúce k zvrhnutiu komunizmu, sa pre agentúru PAP vyjadrila, že sa nebude zaoberať týmito obvineniami.

 „Videla som reč Lecha Walesu, v ktorej hovorí o porušovaní zákona,“ povedala Klonowska a dodala, že vyšetrovatelia sa zamerali na články 256 a 257 Trestného zákonníka Poľska, ktoré prehlasujú nenávisť „založenú na národnosti, etnickej príslušnosti, rase a náboženstve či jeho absencii“ za nezákonnú, a teda za priamy dôvod obvinenia.

Klonowska poznamenala, že ani jeden z vyššie spomenutých článkov Trestného zákonníka nespomína sexuálnu orientáciu ako chránenú kategóriu a skonštatovala, že Ryszard Nowak má právo dožadovať sa rozhodnutia.

Prieskum TSN Polska z roku 2012 ukázal, že 84% Poliakov je proti legalizácii „manželstiev“ homosexuálov v tejto prevažne katolíckej krajine.

Walesa, laureát Nobelovej ceny, sa už v politike neangažuje, no často poskytuje rozhovory o svojich názoroch na národnostné a medzinárodné otázky. Niektorí súčasní politici súhlasia s jeho názormi na homosexualitu.

Poslankyňa Krystyna Pawlowiczová z opozičnej pravicovej strany Právo a Spravodlivosť sa 24. januára v parlamente vyjadrila o registrovaných partnerstvách homosexuálov: „Spoločnosť nemôže sponzorovať krátkodobé, márne a bezvýznamné vzťahy, ktoré sú založené výlučne na sexuálnom pute daných osôb a žiadnym spôsobom neprispievajú k rozvoju spoločnosti.“

Jedným z členov poľského parlamentu je aj Robert Biedron, ktorý bol zvolený vo všeobecných voľbách v roku 2011 a otvorene prehlasuje svoju homosexualitu. Poslancom parlamentu je aj transsexuál, ktorý sa necháva oslovovať Anna Grodzka. Grodzka je chránencom Janusza Palikota, ktorý je lídrom liberálneho Palikotovho hnutia. Ide o tretiu najväčšiu politickú stranu v poľskom Sejme.