Kupovala truhlu pre dieťa pod svojím srdcom

3,305
Kultúra života

Spojené kráľovstvo - Keď sa Shelly Wallová z ultrazvuku dozvedela, že jej syn Noah má rázštep chrbtice a hydrocefalus (vodnatieľku mozgu), lekári jej radili potrat. Ona však vybrala pre svoje dieťa život, hoci prežiť vôbec nemuselo.

Shelly (41) a jej manžel Robert (47) žijúci v Abbytowne, Cumbria, sa pripravovali na najhoršie. „Pred Noahovým narodením sme dostali list, v ktorom stálo, že ak nebude schopný sám dýchať, neposkytnú mu resuscitáciu. Jeho stav bol veľmi vážny, povedala Wallová pre Daily Mail.

Rozhodli sa kúpiť truhlu a pripravovať sa na pohreb.

„Je hrozné byť tehotná a ísť vyberať truhlu pre svoje ešte nenarodené dieťa. Bolo to, akoby sme hovorili o nejakom inom dieťati, akoby sa to týkalo niekoho iného.

S rázštepom chrbtice zadné stavce prekrývajú miechu a nie sú úplne vyvinuté. V dôsledku toho časť miechy odstáva.

Vodnatieľka je stav, v ktorom sa obrovské množstvo tekutín nahromadí v mozgu, spôsobuje rôzne komplikácie a v niektorých prípadoch aj smrť.

„Rok pred tým, ako sme mali Noaha, som potratila, preto sme veľmi túžili po dieťatku. Nikdy to nevzdávajte. Ak máte odhodlanie a pozitívne myslenie, prekonáte čokoľvek.

Noah sa narodil 6. marca minulého roku, paralyzovaný od hrude nadol. Napriek všetkému sa vzoprel skeptickým očakávaniam, prvýkrát sa nadýchol a začal plakať. 

Lekári neverili, že bude dýchať sám a neplánovali ho umiestniť na jednotku intenzívnej detskej starostlivosti, pretože udržiavať dieťa pri živote na kyslíku sa im zdalo kruté. Keď sa však ukázalo, že bábätko dýcha samo, zmenili názor.

Počas štvorhodinovej operácie dokázali napraviť dieru v mieche.

Noah nielen že prežil, ale prekonal všetky očakávania, keď sa dožil svojich prvých narodenín.

„Je úžasné, čo všetko dokáže. Zloží si ruky, otvorí oči, zamáva, povie ´mama´, ´tata´. Pokúša sa loziť a dvíhať hlavu. Je pre nás obrovským darom a sme veľmi šťastní, že ho máme, priznáva Wallová.

So svojím manželom a dvoma dcérami vedia, aká vzácna je každá chvíľa s Noahom.

„Nevieme, ako dlho bude žiť. Užívame si každý jeden deň s ním a robíme všetko, čo môžeme.

Medzitým pripravujú Noahove nohy na možnosť samostatne sa postaviť. Wallová prevádzkuje obchod, ktorý prináša peniaze, vďaka ktorým informuje svet o rázštepe chrbtice.

„Naším príbehom chceme inšpirovať všetky tehotné mamičky, ktoré vedia, že čakajú postihnuté dieťa. Chceme im povedať, aby sa nevzdávali a mali nádej.