Korán nepozná zľutovanie

1,724
Kultúra smrti

Ako chcete dokázať islamistom, že oni nie sú “skutoční moslimovia”?

Andrew White, lekár-anesteziológ a kňaz, ktorý pôsobil ako anglikánsky vikár v Baghdade, bol nútený z neho odísť. Pre magazín Spectator poskytol interview, v ktorom politicky nekorektne vychádzajú na svetlo problémy vzťahu medzi islamom a kresťanstvom ako aj utrpenie, priam mučeníctvo kresťanov stredného Východu.

“Isis je predo dvermi Bagdadu. Ich bomby vybuchujú po celý čas. Minulý piatok, pred parížskymi útokmi, tam samovražedný atentátnik vyzabíjal 18 ľudí.”, hovorí White. Na otázku, či sa niekedy stretol s priamou hrozbou, White odpovedá: “Raz som pozval jedného človeka z ISIS na večeru, ale ten mi odpovedal, že ak by prišiel, musel by mi odrezať hlavu.” Kostol sv. Juraja, v ktorom White pôsobil, kedysi zhromažďoval komunitu 6000 ľudí, bola tam škola, klinika a potravinová banka. “Zabili viac než 1000 ľudí od nás. Neuveriteľné, však? Tí, čo prežili, ušli.”

Podľa Whitea je ISIS hrozný v absolútnej miere, ale problém stretu s nimi spočíva v samotnom Koráne. “Problémom je, že Korán nepozná zľutovanie či odpustenie. Prešiel som celý Korán, hľadal som ho, no nie je tam. Ak to tam niekde nájdete, dajte mi vedieť. Je veľmi ťažké viesť vôbec dialóg s ISIS, pretože oni ti môžu hneď ukázať, čo chce Alah. Svoje hororové skutky si vedia hneď odôvodniť, keďže Alah hovorí, že mal by si bojovať a poraziť neveriacich. A stačí, že ťa len označia za “neveriaceho” a môžu robiť, čo chcú. Preto otázka stojí, ako im chcete vôbec dokázať, že oni nie sú skutoční veriaci moslimovia?”.