Keňa vzdoruje Obamovmu názoru na "manželstvá" homosexuálov

1,412
Kultúra života

Hovorca keňského Národného zhromaždenia Justin Muturi a štyria ďalší zákonodarcovia varovali amerického prezidenta Barracka Obamu pred propagovaním homosexuálnych „práv“ pri príležitosti jeho návštevy v Keni koncom júla 2015.

„Práva jednotlivcov nesmú potláčať práva ostatných,“ povedal Muturi. „Tí, ktorí zastávajú práva homosexuálov, si musia rovnako vážiť naše tradičné kresťanské, islamské a africké hodnoty, ktorým sa protiví homosexualita.“

Muturi poukázal na to, že v Keni je sodomia trestným činom a vláda má právo „postihovať akékoľvek pokusy, ktoré budú vnímané ako neoprávnený zásah do našej sociálnej štruktúry.“ Myslí si, že obhajoba „manželstva“ rovnakého pohlavia je formou západného ideologického útlaku prezlečeného za ľudské práva.

„Liberálne myšlienky sa v niektorých krajinách dostávajú do pozornosti verejnosti pod rúškom ľudských práv,“ povedal Muturi. „Musíme byť opatrní a chrániť sa pred tým, pretože máme zodpovednosť pred našimi deťmi a deťmi našich detí. Musíme byť vodcami dôstojnej spoločnosti. Nesmieme povoľovať niektoré z týchto odporných praktík.“

Poslankyňa Rose Mitaru, ktorá je takisto vysvätenou kleričkou v keňskej anglikánskej cirkvi, vyzvala Obamu, aby sa pri diskusiách obmedzil na témy ako je stav ekonomiky alebo terorizmus, ktoré by mohli byť krajine skutočne osožné. Propagácia legalizácie „manželstiev“ rovnakého pohlavia by podľa jej slov otvorila „dvere záplave zla zhodného s biblickou Sodomou a Gomorou.“

Ďalšia poslankyňa, Cecily Mbarire, povedala, že vláda je pripravená odmietnuť zahraničnú pomoc, ak by mala byť spojená s prijatím „manželstva“ rovnakého pohlavia.

„Naša ústava je veľmi jasná. Manželstvo je medzi dvoma ľuďmi opačného pohlavia,“ povedala. „Ústava je proti manželstvám rovnakého pohlavia a nič to nemôže zmeniť [ani príchod Obamu]. Sme pripravení neprijať žiadnu zahraničnú pomoc, ak má byť viazaná na manželstvá homosexuálov.“

Viceprezident William Ruto povedal v nedeľu pred cirkevnou kongregáciou, že sa musia postaviť za svoju vieru a nazval homosexuálne praktiky niečím, čo Keňa nebude tolerovať. Informovali o tom keňské noviny The Daily Notion.

„Homosexualita je v protiklade s Božím zámerom. Boh nestvoril muža a ženu, aby sa muž ženil s mužom a žena sa vydávala za ženu,“ povedal Ruto v Africkej vnútrozemskej cirkvi Ziwani v Nairobi.

„Počuli sme, že v USA legalizovali vzťahy medzi homosexuálmi a iné špinavé veci. Ako kresťanský líder chcem povedať, že budeme brániť Keňu, našu vlasť, a postavíme sa za našu vieru a našu krajinu,“ dodal.

Ruto vyzval rovnako kresťanov ako moslimov, aby bránili svoju vieru a svoje hodnoty. Vyhlásil: „Žiadne množstvo presvedčovania, teórií alebo filozofie nás nepresvedčia, aby sme zmenili svoj postoj. Veríme v Boha, toto je krajina, ktorá sa bojí Boha, a tak to bude aj naďalej.“

Senátor Lenny Kivuti oznámil, že je pripravený bojkotovať uvítaciu ceremóniu, ak Obama zamýšľa propagovať homosexualitu.

Ďalší člen Národného zhromaždenia, Charles Njaguga, dokonca vyhlásil, že začne poučovať o homosexuálnych „manželstvách“, nechá Obamu vykázať z parlamentu.