Kauza dokument: Originál ostal neopravený - ďalšia manipulácia?

1,720
Kultúra života

RÍM – Vatikán pozmenil anglický preklad niektorých kľúčových slov predbežného synodálneho dokumentu v časti týkajúcej sa homosexuality. Urobil tak zrejme za účelom zmierniť obavy anglicky hovoriacich synodálnych otcov.

Reportéri však revíziu na dnešnej tlačovej konferencii spochybnili tvrdiac, že originálny preklad bol talianskej verzii vernejší. Otec Federico Lombardi, riaditeľ Tlačovej kancelárie Svätej stolice, námietky reportérov nevyvrátil, ale namiesto toho ich vyzval k tomu, aby svoje kritiky zaslali.

Aj v novom preklade ostalo stále mnoho kontroverzných stanovísk, vrátane otázky o tom, či je Cirkev schopná „prijať a akceptovať sexuálnu orientáciu [homosexuálov].”

Nová anglická verzia však namiesto pôvodného „prijatia“ homosexuálov hovorí o „postaraní sa“ o nich, čo je presnejší preklad talianskeho „accogliere“ v oficiálnej talianskej verzii dokumentu.

Otec Lombardi vo svojej odpovedi na protesty reportérov zdôraznil, že oficiálna verzia je v taliančine. Povedal, že niektorí poukázali na chyby v pôvodnom anglickom preklade, a preto Generálny sekretariát, ktorý Synodu usporadúva, urobil zmeny a tlačový úrad ich uverejnil.

Povedal, že ľudia by sa nemali príliš znepokojovať nad prekladom, pretože dočasná správa je len pracovným dokumentom; dôležitou je správa zo soboty.

Vyjadril sa tiež, že by pokojne mohla existovať aj „tretia verzia“ predbežného prekladu správy.

Chyby sa stávajú,“ dodal. „Ďakujem, že ma s nimi oboznamujete.“

Výraz „postarať sa“ o homosexuálov by mohol evokovať potrebu pastoračnej starostlivosti v zmysle pomáhať ľuďom prekonať hriech, ktorý v slove „prijímať“ obsiahnutý nie je.

Dvaja reportéri, ktorí dnes na túto problematiku poukázali, zdôraznili dôležitosť významového rozdielu. Nicole Winfieldová z americkej tlačovej agentúry Associated Press povedala, že „postarať sa“ o blúdiaceho psa sa dá, ak mu človek pohodí nejaké jedlo, kým „prijať“ ho znamená otvoriť mu dvere domu.
 

Upravený preklad

Postaranie sa o homosexuálne orientované osoby

50. Homosexuáli majú dary a kvality, ktoré môžu ponúknuť kresťanskému spoločenstvu. Sme schopní postarať sa o týchto ľudí, zabezpečiac […] im […] priateľské miesto v našich spoločenstvách? Častokrát chcú stretnúť Cirkev, ktorá im ponúkne prijate. Sú naše spoločenstvá toho schopné? Tým, že prijmú a budú si vážiť ich sexuálnu orientáciu bez kompromitácie učenia Cirkvi o rodine a manželstve?

51. Otázka homosexuality si vyžaduje serióznu reflexiu toho, ako vytvoriť reálne prístupy smerujúce k emocionálnemu rastu, rozvoju osobnosti a dozrievaniu v Evanjeliu, berúc do úvahy aj kritérium sexuality. Toto všetko je dôležitou výchovnou zmenou. Navyše Cirkev prehlasuje, že zväzky medzi osobami rovnakého pohlavia nemôžu byť posudzované na rovnakej úrovni ako manželstvo muža a ženy. Nie je tiež prijateľné, aby bol postoj kňaza terčom nátlaku alebo aby bola finančná pomoc medzinárodných orgánov podmienená pravidlami založenými na gender ideológii.

52. Bez toho aby boli popierané morálne problémy spojené so zväzkami homosexuálov, existujú prípady, kedy vzájomná pomoc vedúca k obetovaniu sa je v živote týchto ľudí významnou podporou. Cirkev venuje špeciálnu pozornosť […] deťom, ktoré žijú s pármi rovnakého pohlavia a zdôrazňuje, že potreby a práva maličkých musia byť vždy prvoradé.

 

Pôvodný preklad

Prijímanie homosexuálne orientovaných osôb

50. Homosexuáli majú dary a kvality, ktoré môžu kresťanskému spoločenstvu ponúknuť: sme schopní týchto ľudí v našich spoločenstvách prijať a zabezpečiť im tam rodinné prostredie? Často si prajú stretnúť Cirkev, ktorá im ponúkne prijatie. Sú naše spoločenstvá schopné poskytnúť im to, prijmúc a ceniac si ich sexuálnu orientáciu bez toho, aby bolo kompromitované učenie Cirkvi o rodine a manželstve?

51. Otázka homosexuality vedie k serióznej reflexii toho, ako vytvoriť reálne cesty pre emocionálny rast, ako aj osobnú a evanjeliovú zrelosť, nevynímajúc z tohto procesu rozmer sexuality: potom sa to javí ako dôležitá zmena výchovy. Cirkev tiež prehlasuje, že zväzky medzi osobami rovnakého pohlavia nemôžu byť posudzované na rovnakom základe ako manželstvo muža a ženy. Nie je tiež prijateľné, aby sa kňazi cítili pod nátlakom alebo aby bola finančná pomoc medzinárodných orgánov podmienená nastavením pravidiel inšpirovaných gender ideológiou.

52. Bez toho aby boli popierané morálne problémy spojené so zväzkami homosexuálov, treba poznamenať, že sa vyskytujú prípady, v ktorých vzájomná pomoc vedúca k obetovaniu sa tvorí v živote týchto ľudí nesmierne cennú podporu. Cirkev venuje špeciálnu pozornosť deťom, ktoré žijú s párom osôb rovnakého pohlavia, zdôrazňujúc, že potreby a práva maličkých musia byť vždy na prvom mieste.