Kardinál Burke: Katolícke školstvo by malo s kultúrou smrti bojovať, nie jej podľahnúť.

1,710
Kultúra života

MERRIMACK, štát NEW HAMPSHIRE – Ideálna katolícka univerzita je tá, ktorá tvorí obranný múr pred agresívnym sekularizmom dnešnej doby a odoláva neustálym útokom na ľudský život, dôstojnosť človeka a normálne manželstvo, vyjadril sa minulý týždeň kardinál Raymond Burke.

Bývalý arcibiskup zo St. Louis, súčasná hlava Najvyššieho tribunálu vo Vatikáne, predniesol 13. decembra študentom a pedagogickému zboru počas prednášky na vysokej škole Thomas More College of Liberal Arts svoj program vzdelávania pre katolícke vysoké školstvo. Vysoká škola Thomasa Mora je jednou z mála v Spojených štátoch, ktorá sa úmyselne zamerala na obrodenie katolíckej pravovernosti v akademickej obci.

Pri osvetľovaní svojho ideálu, kardinál Burke, ktorý je prefektom Apoštolskej signatúry v Ríme, kritizoval fakt, že ten istý agresívny sekularizmus, na boj s ktorým by malo byť katolícke školstvo vhodne prispôsobené sa zmocnil väčšiny katolíckych vysokoškolských inštitúcií vo svete.

Podľa neho by katolícke vysoké školy a univerzity, „ktoré sa už raz stotožnili s katolíckou vierou a prijali na svojej pôde katolícky život“ sú dnes „katolícke už len menom.“  Mnoho z nich je príkladom latinského príslovia corruptio optimi pessima est – skaza najlepšieho je najhoršia.

Je „tragédiou“, že katolícke vzdelávacie inštitúcie podľahli „tak rozšírenému a totálne deštruktívnemu omylu dnešnej doby, že viera je v rozpore s rozumom.“

„Tento omyl sťažuje a dokonca zabraňuje Cirkvi  prispievať svojim esenciálnym a nenahraditeľným spôsobom k životu spoločnosti – k všeobecnému blahu,“ povedal Burke.

Katolícka vysoká škola, ktorá zodpovedá jeho opisu odoláva „diktatúre sekularizmu, ktorý sa snaží vylúčiť zo všetkých povolaní a celkovo z verejného života akúkoľvek náboženskú debatu.“

Moderná spoločnosť je poznačená „nevraživým sekularizmom, ktorý ohrozuje integritu každého aspektu ľudskej námahy a služby,“ ktorému musí pravé katolícke školstvo čeliť.

„Spôsob štúdia“ na skutočne katolíckej univerzite by mal poukázať na „úpadok akým je zneužívanie ľudského života a sexuality, ktorý sa stal na mnohých univerzitách normou.“

Úpadok zahŕňa „porušovanie nedotknuteľnosti ľudskej dôstojnosti, nerozlučiteľnosti manželstva a správnych medziľudských vzťahov a vzťahu k svetu vo všeobecnosti. Tento úpadok sa stal obchodnou značkou dnešnej kultúry, kultúry násilia a smrti.“