Kardinál Burke: “Kresťania a moslimovia neuctievajú toho istého Boha!

2,243
Kultúra života

Americký kardinál Raymond Burke, prefekt Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry, uskutočnil na konci augusta tlačovú konferenciu, na ktorej hovoril aj o mnohých veciach, od islamu až po jeho postoj slúženia Svätej Omše smerom na východ.

Kardinál sa k problematike islamu vyjadril stručne a jasne. Popiera myšlienku, že moslimský a kresťanský Boh je ten istý. “Počujem, ako mi ľudia vravia, nuž, uctievame toho istého Boha. Všetci veríme v lásku. Ale ja poviem, počkaj chvíľu a poďme si postupne preskúmať, čo je islam zač a čo nás naša kresťanská viera učí,” povedal kardinál Burke.

“Neverím, že je pravda to, že všetci uctievame toho istého Boha, pretože boh islamu je “veliteľ”. Inak povedané, podstatou islamu je právo Šaría a tomuto právu, ktoré pochádza od Allaha, sa napokon musí podriadiť každý človek.”

Burke sa vyjadril, že jeho vlastné skúmanie islamu a textu koránu ho presvedčilo, že islamské zákony nie sú zákonmi založenými na láske.

“A toto nie je právo, ktoré je založené na láske. Nemôžeme potom tvrdiť, že všetci veríme v lásku. Môžeme mať osobnú skúsenosť s moslimami, ktorí sú mierumilovní, milí, atď, ale musíme pochopiť, že to, čo majú hlboko zakotvené v ich srdciach a čomu najviac veria, je ovládnutie sveta.”