Japonsko: Starší ľudia by sa mali poponáhľať do hrobu

2,301
Kultúra smrti

TOKIO, 23. január 2013 (LifeSiteNews.com) – Nedávno zvolená vláda Japonska sa vyjadrila k otázkam života. Minister financií Taro Aso povedal, že starší a finančne závislí Japonci by mali zomrieť rýchlo, aby tak nespôsobovali tlak na vládou financovaný systém sociálnych služieb.

„Nedajbože, aby ste boli nútení ďalej žiť, ak chcete zomrieť,“ povedal Aso. Opísal starších ľudí, ktorí potrebujú starostlivosť, ako „ľudí na hadičkách“. Takisto sa stažoval, že mesačne stojí „niekoľko desiatok miliónov jenov“, aby bolo postarané o pacienta v záverečných fázach jeho života.

Aso, ktorý má 72 rokov, povedal, že odmietne starostlivosť vo veľkej miere financovanú vládou: „Budil by som sa s čoraz horším pocitom vediac, že [liečbu] musela v plnej výške hradiť vláda,“ povedal na zasadnutí národnej rady o reformách sociálneho zabezpečenia.

„Problém sa nevyrieši, kým ich nenecháte sa poponáhľať a zomrieť,“ povedal.

Tieto komentáre zvýrazňujú rastúci nepriateľský postoj voči starším a zraniteľným v Japonsku. Starnúca populácia tam vytvorila tlak na vládou financované služby. V Japonsku má 1 štvrtina zo 128 miliónov obyvateľov vyše 60 rokov. V krajine je pritom už roky miera pôrodnosti hlboko pod mierou potrebnou na zachovanie populácie.

Vláda robí len málo ohľadom nastávajúcej krízy japonskej kultúry, ktorá prijala západné teórie o kontrole populácie. Priemerný vek mužov v Japonsku je 44,1 rokov a žien 46,9, čo je dávno po produktívnom veku. Štatistiky z roku 2012 ukazujú celkovú mieru plodnosti na 1,39 dieťaťa na jednu ženu. Niektorí túto mieru opisujú ako najnižšiu možnú, „špirálu smrti“ - tá je obrazom toho, že je takmer nemožné, aby sa spoločnosť obnovila.

Taso sa už čiastočne ospravedlnil za svoje poznámky, hovoriac že boli možno „nevhodné“. Povedal že „nekomentoval to, aká by mala byť lekárska starostlivosť v poslednej fáze života,“ ale skôr vyjadril svoje„osobné stanovisko“.