Interview s kardinálom Burkom: Islam je veľmi vážne nebezpečenstvo

1,473
Milko Kostovič
Kultúra života

Islam chce dobyť svet, čierne vlajky namierené na Rím, imigrácia rozvracajúca väčšinovú populáciu, kresťania pod paľbou dokonca i na Západe, žiadna alternatíva tradičným rodinám, a konverzia Vladimíra Putina, to sú niektoré z hlavných myšlienok exkluzívneho rozhovoru s kardinálom Raymondom Leo Burkom v Journal (pozri video na pewsitter.com). Patrón suverénneho vojenského Maltézskeho rádu a člen Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál z Wisconsinu, narodený v roku 1948, drží zástavu tradičnej Cirkvi. Nikdy ani slovo nevyslovil proti pápežovi Františkovi, no v priebehu rozhovoru opúšťa opakovaný refrén politickej korektnosti, a dobrým útokom začína obranu tradičnej rodiny.

Sú kresťania v roku 2016 stále prenasledovaní?

"V niektorých častiach sveta sú prenasledovaní a dokonca vyháňaní z vlastných domovov. Deje sa to v štátoch historického významu z náboženského hľadiska, ako Irak, kde prišiel Abrahám, do krajiny Chaldejcov. No dokonca aj v krajinách prvého sveta, napr. v mojej (USA, poznámka autora), je pokus uprieť kresťanom právo nasledovať svoje svedomie; brániť sa potratom, sterilizácii či ostatným lekárskym praktikám, ktoré prinášajú smrť (eutanázia, poznámka autorka). Takže tento problém sa netýka iba Blízkeho východu, ale vyskytuje aj sa na Západe."


Samotná Európska únia, v mene politickej korektnosti, často zatvára oči pred hrozbami, ktorým čelia kresťania. Čo si o tom myslíte?

"Je jasné, že moslimovia majú konečný cieľ dobyť a vládnuť nad svetom. Islam, cez šáriu, ich právo, bude vládnuť svetu a umožní násilie proti bezvercom, akými sú kresťania. No my ťažko spoznávame realitu a nebránime kresťanskú vieru."

Hovoríte, že si zatvárame pred tým oči?

"Áno, a myslím si, že je pre to mnoho dôvodov. Mnohí ľudia nechápu, čo je skutočný islam. Vytvárajú tieto heslá: všetci veríme v rovnakého Boha, takže sme všetci spojení láskou a pod. To nie je pravda. Ďalším dôvodom je, že kresťania prehliadajú základnú pravdu: je tu iba jeden Spasiteľ sveta, Ježiš Kristus. Nemôžeme ľudí konvertovať, nútiť ich ku kresťanstvu, no ak veríme v Krista, tak je našou povinnosťou vyznávať vieru. Ja si myslím, že toto svedectvo viery nie je veľmi silné, dokonca ani v krajinách, ktoré sa nazývajú kresťanské, ako napr. európske národy." 

Práve ste napísali knihu "Nádej pre svet: Zjednotiť všetky veci v Krista", ktorá tiež hovorí o islame. 

"Islam je hrozba v tom zmysle, že pravý moslimský Alah musí vládnuť svetu. Kresťan v evanjeliu povedal, "dajte cisárovi, čo je cisárove". Na druhej strane, islamské náboženstvo, ktoré je založené na práve Koránu, si kladie za cieľ vládnuť vo všetkých krajinách, kde žijú moslimovia. Pokiaľ sú menšinou, tak nemôžu na tom trvať, no keď sa stanú väčšinou, tak musia aplikovať šáriu. Dnes sú tu enklávy, celé štvrte v Európe, kde prakticky vládne moslimský režim."  (Maďarsko už vydalo pre svojich občanov cestujúcich do Švédska zoznam miest, kde je nebezpečné chodiť z tohto dôvodu - pozn. editora)

Odkazujete na Molenbeek, Banlieue, štvrte v Anglicku a v severských krajinách, dediny v Bosne. Sú toto príklady neúspešných pokusov integrácie?

'Je to zlyhanie, pretože sú to štáty v štáte. Problém je, že moslimovia siahajú k expanzii. Celé dejiny islamskej prítomnosti v Európe, sú pokusom ju dobyť. Iba nedávno sme oslavovali 8. september, víťazstvo Maltézskych rytierov po trojmesačnom obliehaní moslimami v roku 1565. Malta by bola odrazový mostík do Európy." (vojna o Maltu - ďalšia málo známa história kresťanskej obrany Európy - pozn. editora)

Na hradbách Syrty, bývalej bašty ISIS v Líbyi, boli mnohé nápisy o Islamskom štáte, týkajúce sa dobytia Ríma. 

"Je to skutočné nebezpečenstvo. Islam sa realizuje v dobývaní. A čo je najdôležitejší ciel v konfrontácií s kresťanmi? Rím."

Hrozí kresťanom v Sýrii a Iraku zánik?

"Určite. Je tu plán ich vykoreniť. Tzv. kresťanské krajiny trvajú na rovnosti práv pre všetky náboženstvá, no v niektorých moslimských krajinách dokonca nemôže ani postaviť kostol či vyznávať vieru na verejnosti." 

Musíme zasiahnuť proti Islamskému štátu vojensky?

"Musíme ho zastaviť správnymi prostriedkami, ktoré máme k dispozícií. Sú to kriminálnici najhoršieho druhu."

Naše noviny práve spustili kampaň, s podporou čitateľov, ktorá informuje o súčasnej tragédii kresťanov. Čo si o tom myslíte? 

'Ja oceňujem čo robia noviny pri zverejňovaní prenasledovania kresťanov. Skutočná služba médií netkvie v opakovaní obľúbených vecí, no malo by jej ísť o hľadanie pravdy či faktov. V USA ľudia väčšinou nepočujú iný názor z davu."

Je imigrácia zdrojom nebezpečenstva?

"Už som niekoľko krát počul islamistov vysvetľovať: Čo sa nám v minulosti nepodarilo so zbraňami, robíme dnes s pôrodnosťou a imigráciou. Populácia sa mení. Ak to bude pokračovať, tak v krajinách ako je Taliansko bude väčšina moslimská."'

Ak by to tak bolo, nie sme príliš slabý?

"Všetko sa to deje cez západnú korupciu. Je tu dostatočné množstvo rodín. My nečinne akceptujeme praktiky, ktoré sú v rozpore s prirodzeným právom, ako napr. potraty či tzv. manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia. Je to dôkaz, že nie sme silní vo viere, a sme ľahkou korisťou pre dobývanie." 

Vy ste Američan. Je Vladimír Putin, ruský prezident, bývalý dôstojník KGB, hrozbou či posledným obrancom tradičných hodnôt? 

'Som veľmi spokojný s jeho obranou života a rodiny, tak ako Boh začal stvorenie s mužom a ženou. Nemôžeme poprieť, že osoba ako Putin môže konvertovať. Je možné, že teraz chápe to, čo nevedel pred 30 rokmi (keď bol v KGB, poznámka autora)."

(originálny článok vyšiel na IL GIORNALE)