Indický doktor bojuje proti zabíjaniu nenarodených dievčatiek tým, že vykonáva ich pôrod bez poplatkov

1,807
Kultúra života

Dr. Ganesh Rakh sa v detstve túžil stať zápasníkom. Teraz bojuje proti jednému z najhorších predsudkov v Indii. V roku 2007 otvoril nemocnicu pre chudobných ľudí v meste Pune, ktoré leží približne 97 kilometrov juhovýchodne od Mumbaiu. Vďaka jeho zásluhe nemocnica neúčtuje žiadne poplatky za pôrod dievčatiek, a tak bojuje proti ich krutému zabíjaniu kvôli rastúcej preferencii chlapcov.

„Ako zdravotník som videl, aké utrpenie matka zažíva, keď sa dozvie, že porodila dievčatko, pretože tieto nepokrokové spoločenské normy sú nielenže namierené proti matke, ale dokonca aj proti novorodeniatkam,“povedal Dr. Bakh novinárom.

Uprednostňovanie chlapcov a zabíjanie dievčat v Indii, ktoré sa často nesprávne označuje ako infanticída, spôsobilo, že medzi rokmi 2000 a 2014 bolo vykonaných okolo 12,700,000 potratov, ako uvádza pro-life Inštitút pre skúmanie populácie (Population Research Institute). Stephen Mosher, výkonný riaditeľ inštitútu vo Virginii, hovorí, že gendercída [cielené zabíjanie osôb určitého pohlavia, pozn. prekl.] bije na poplach predovšetkým u obyvateľstva strednej vrstvy, ktoré povoľuje, aby sa narodilo 800 dievčat na každých 1000 chlapcov (celkový pomer je 927:1,000).

Mosher ďalej dodáva: „Najnižšie zaznamenaný počet dievčat sa nachádza vo vyšších kastách v okolitých mestských častiach Pandžábu, kde prežije tehotenstvo len 300 dievčat na 1000 chlapcov.“ Rozšírené používanie ultrazvukového vyšetrenia na určenie pohlavia ešte nenarodeného dieťaťa sa spája s vyšším počtom potratov u bohatších Indov. Títo obyvatelia z vyššej vrstvy dávajú prednosť chlapcom pred dievčatami, pretože ženy potrebujú od svojich rodičov veno, keď sa vydávajú a muži sa musia postarať o svojich rodičov, keď sú starí.

Uprednostňovanie chlapcov medzi chudobnejšími vrstvami obyvateľstva spôsobuje, že úmrtnosť dievčat je oveľa vyššia ako u chlapcov. Dr. Bakh, o ktorom bol nedávno zverejnený článok na BBC, hovorí, že doktori to vidia na reakcii príbuzných, ktorí sprevádzajú do nemocnice budúce matky.

„Nie som to len ja, kto zažil situácie, kedy sa všetci príbuzní zhromaždia na "veľký deň D" do nemocnice a začnú sa objímať, keď príde na svet chlapec, ale radšej sa vytratia, keď sa narodí dievča,“povedal Dr. Bakh v jednom rozhovore. „Ostatní doktori sú svedkami takýchto prípadov každý deň na pôrodných oddeleniach. Napätie, ktoré žena zažíva počas deviatich mesiacov je také veľké, že ho môžete vidieť na kolísaní jej hemoglobínu a krvného tlaku.“

Dr. Rakh, otec jednej dcéry, sa v roku 2012 rozhodol, že začne bojovať proti diskriminácií dievčat tým, že bude vykonávať ich pôrod bez toho, že by matky museli platiť nemocnici akékoľvek poplatky. Odvtedy prišlo v nemocnici na svet 432 dievčatiek. Jeho spolupracovníci boli zo začiatku skeptickí, keď prišiel s týmto nápadom. On však na svojom rozhodnutí trval a dokázal im, že zisky z iných lekárskych zákrokov im vystačia na pokrytie bezplatných pôrodných služieb. V súčasnosti jeho spolupracovníci pečú torty príbuzným, ktorí oslavujú narodenie sa každej ďalšej dcéry.

Vďaka narastajúcej popularite ho začalo napodobňovať veľa spolužiakov z medicíny a jeho iniciatíva postupne prerástla do takých rozmerov, že 3000 doktorov po celom štáte Maháraštry, kde sa nachádza Pune, sa rozhodlo, že budú poskytovať určitú zľavu alebo odmietnu vykonať test na určenie pohlavia. Rakh taktiež spustil kampaň Save the Girl Child (Zachráňte dievčatká), ktorú sa snaží propagovať na dedinách.

Kampaň Dr. Rakha podporuje aj Dr. Mitu Khuranová, ktorá bojovala niekoľko rokov proti indickému právnemu systému, aby mohla zažalovať svojho manžela, ktorý jej dal urobiť nelegálny ultrazvukový snímok poza jej chrbát, kým bola tehotná. Nútil ju, aby podstúpila interrupciu, pretože čakala dievčatká - dvojčatá a nakoniec ju napadol, aby jej vyvolal potrat.

„Prechovávanie nenávisti k dcéram je tak hlboko zakorenené v mentalite Indov, že treba vynaložiť čo najväčšie úsilie, aby sa toto zmýšľanie zmenilo,“uviedla Dr. Mitu Khuranová v rozhovore pre LifeSiteNews. „Dr. Rakh robí, čo len môže, aby odstránil zaujatosť voči dcéram a to treba oceniť.“