Hrdlorezi v kostole prinútili pátra kľaknúť si a jeho vraždu si natáčali na video

1,169
Kultúra smrti

Dvaja hrdlorezi z ISIS, ktorí vtrhli do kostolíka v Saint-Etienne-du-Rouvray počas svätej omše, prinútili 86-ročného kňaza kľaknúť si a scénu, ako mu podrezávajú hrdlo si natáčali na video. Nad oltárom potom vyriekali nejaké slová v arabčine, povedala zronená rehoľná sestra, ktorá bola v tom čase na v kostole a podarilo sa jej útok prežiť. Správu o tom prináša denník Dailymail.

Útočníci, ktorých si ISIS následne prisvojil za svojich vojakov, podľa denníka boli francúzskej polícii známi už pred útokom. Obaja boli zastrelení počas toho, keď vybehli z kostola a kričali “Allahu Akbar”.

Francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý miesto činu navštívil, po priznaní ISIS o zodpovednosti za tento útok povedal, že Francúzsko je teraz “vo vojne s ISIS”.

Jeden z útočníkov bol iba 19-ročný francúzsky občan menom Adel K., ktorého polícia monitorovala vyše roka prostredníctvom elektronického náramka po tom, čo sa dvakrát pokúsil pridať ku skupine ISIS v Sýrii. Kvôli tomu bol aj istý čas väznený. Po prepustení mal byť na slobode za podmienok, že bez supervízie bude len v čase od 8:30 – 12:30 doobeda. Útok v kostole sa udial medzi 9 a 11. hodinou…

Práve spomínaný Adel K. mal dostať pátra Jacqua do kolien, kým jeho komplic, ktorý pochádzal z blízkeho okolia a bol na zozname možných teroristov, natáčal brutálne zabitie pátra.

Zavraždený páter Jacques Hamel v kostole zastupoval miestneho kňaza, ktorý bol na dovolenke.

Tretí muž, ktorého polícia zadržala, je 17-ročný mladík známy len pod iniciálmi H.B. a pravdepodobne sa jedná o príbuzného islamistu Adela K. Polícia ho zadržala v jeho dome v Saint-Etienne-du-Rouvray bezprostredne po útoku.