Holandsko je pripravené schváliť detskú eutanáziu

1,594
Kultúra smrti

AMSTERDAM, 30. september 2005 (LifeSiteNews.com) – Holandskí štátni úradníci sú pripravení dať detskej eutanázii zelenú. Prax je už rozšírená, ročne sa zatiaľ aj napriek zákazu odhaduje až 15-20 prípadov usmrtenia detí, pričom nebol zažalovaný žiadny pediater. Holandsko bolo prvou krajinou, v ktorej sa v roku 2001 legalizovala eutanázia.

Vládnuci kresťanskí demokrati tvrdia, že schvália Groningenský protokol, ktorý bude obsahovať pokyny k detskej eutanázii. Pomenovaný je po lekárovi zo Zdravotníckeho centra Groningenskej univerzity. Protokol prehlasuje, že eutanázia bude povolená v prípade, keď dieťa bude v konečnom štádiu choroby trpieť v bolestiach a nebude mať žiadnu nádej na zlepšenie. K usmrteniu bude potrebný súhlas rodičov a potvrdenie o diagnóze najmenej dvoma lekármi.

Uskutočnia sa aj vládne plány zostaviť komisiu, ktorá preskúma, či sú splnené všetky podmienky. Zatiaľ za detskú eutanáziu neboli stíhaní žiadni lekári, hoci je ešte stále nezákonná.

Pediater a etik z detskej nemocnice vo Filadelfii Dr. Chris Feudtner povedal pre tlač, že rázne nesúhlasí s rozhodnutím holandskej vlády. „Kategoricky odmietam podporiť ukončenie ľudského života tvrdením, že uľahčím niekomu jeho utrpenie. Myslím si, že príliš často sa uchyľujeme k týmto extrémnym opatreniam, pretože nie sme dostatočne efektívni v snahe zvládnuť bolesť. Ak dovolíte, aby sa táto eutanázia legalizovala, prekročia sa hranice etiky. Bodka.“

Viceprezident Pápežskej akadémie pre život ostro odsúdil holandský návrh rozšíriť eutanáziu aj pre deti mladšie ako 12 rokov. Biskup Elio Sgreccia vyhlásil, že s touto politikou bude prekročená aj posledná hranica.