Holanďania tvrdia: Je lepšie zomrieť, ako byť postihnutý

1,361
Kultúra smrti

Viac ako 20 rokov sa v Holandsku venujem správam o nedobrovoľnej smrti formou eutanázie, zabíjaniu starších, duševne chorých a psychiatriami „unavených životom“.

Ľudia často počujú túto pravdu a iba mávnu rukou: „Oh, hmm, ale čo Brittany Maynardová!“

Holandský novinár Gerbert van Loenen, v minulosti podporovateľ eutanázie, nedávno napísal knihu, ktorá odhaľuje postoj Holanďanov skrytý v často vyslovovanej vete: smrť je lepšia ako postihnutie. Leonenov kolega predstieral, že je postihnutý, aby si vyskúšal pohŕdanie priateľov a doktorov. Z výskumu Toto nazývate život? Barbary Kayovej uverejnenom v The National Post:

Van Loenen sa zamýšľal nad niektorými reakciami priateľov na jeho situáciu. „Bolo by lepšie, keby zomrel,“ povedal jeden z priateľov hneď na začiatku .

Ďalší so sklamaním povedal Niekovi: „Rozhodol si sa žiť ďalej, takže nemáš právo sťažovať sa.“ Van Leonen, „priemerný Holanďan, ktorý považoval eutanáziu za jeden z korunovačných klenotov svojej liberálnej krajiny, sa stal niekým, kto bol šokovaný tónom, aký používajú Holanďania, keď hovoria o živote s postihnutím.“

Pochopiteľne, že aktivisti za práva zdravotne postihnutých vám povedia, že tento tvrdý a diskriminačný postoj tu často zažívajú. No kombinácia zaujatosti voči postihnutiu s právom zabíjať vytvára veľké nebezpečenstvo pre tých, ktorých životy ostatní považujú za také, ktoré nestoja za to, aby sa žili.

Van Loenen hovorí,že  kultúrne prijatie eutanázie pokročilo do tej miery, že už nie je lekár, ktorý keď ukončí niečí život, musí na žiadosť ostatných ospravedlniť svoje činy; skôr nájdete lekára, ktorý cíti spoločenský tlak, ak sa rozhodne predĺžiť život vnímaný ako bezvýznamný.

Najviac znepokojujúcim aspektom tejto fascinujúcej a poučnej knihy je pre mňa marginalizácia najviac zainteresovaného – „človeka ktorému je lepšie, keď zomrie“ – keďže diskusia sa otočí viac a viac okolo súcitenia s tými, ktorí sú obťažovaní jeho ďalšiu existenciou.

Toto sa deje po celý čas môjho výskmu v priebehu posledných 20 rokov.

A bude to ešte horšie, keď Holanďania spoja eutanáziu s odoberaním orgánov:„Prepáčte, je čas zomrieť. Niekto iný si zaslúži vašu pečeň viac ako vy.“

Ale Wesley! Vari nevieš, že eutanázia je progresívna a osvietená? Nie, neviem o tom.