Generálny tajomník OSN odsúdil prenasledovanie kresťanov v Mosule

1,588
Kultúra smrti

Náboženské čistkykresťanov a iných náboženských menšín v irackom meste Mosul boli odsúdené po celom svete, zo strany politických predstaviteľov západného sveta dolieha zväčša mlčanie.

Za uplynulých 1800 rokov je to po prvýkrát, čo je mesto Mosul bez kresťanov. Posledné rodiny utiekli z mesta v sobotu 19. júla 2014 pred vypršaním ultimáta, ktoré určili okupanti z Islamského štátu (ISIS). Mnohí z nich prišli o majetok pri úteku, aby hľadali útočisko v Kurdistane.

Vatikánsky rozhlas informoval, že aj ľudia iných vierovyznaní ako Šíti, Jazidi a Šabakovia takisto utiekli pred ozbrojenými silami ISISu, ktorí ničia kostoly, mešity a svätostánky a odnímajú im majetok. Ich prenasledovanie sa začína rovnať „čistkám“ náboženských menšín.

Chaldejský patriarcha Louis Raphaël I. Sako, ktorý je zodpovedný za službu solidarity v Bagdade, povedal, že „ohavné zločiny Islamského štátu sa neudiali iba proti kresťanom, ale aj proti ľudstvu.“

Ako protest a prejav solidarity s prenasledovanými sa niektorí kresťania začali označovať arabským písmenom „N“, prvým písmenom arabského slova označujúce slovo kresťan - „Nasrani“ alebo Nazaretec. Týmto písmenom je totiž označený majetok, ktorý bol kresťanom zabavený.

Bagdadský pomocný biskup Shlemon Warduni vyzval krajiny celého sveta k medzinárodnej reakcii a zároveň, aby zahraniční predstavitelia hovorili o tom probléme.

Iracký premiér Nouri al-Maliki odsúdil v nedeľu činy ISISu a povedal, že ich agresia „odhaľuje bez akýchkoľvek pochýb extémistickú, zločineckú a teroristickú povahu tejto skupiny.“

Tiež povedal, že inštruoval vládnu komisiu, aby podporila utečencov roztrúsených po Iraku a pomohla kresťanom, ktorí ostali bez domovov. Neuviedol však, kedy sa armáda pokúsi získať späť kontrolu nad Mosulom.

Úrad generálneho tajomníka OSN Ban Ki-Moona v New Yorku vydal nariadenie, ktoré odsudzuje útoky ISIS voči všetkým náboženstvám ako zločin proti ľudskosti, za ktoré musia zodpovední skladať účty.

Ban Ki-Moon odsúdil „najdôraznejším spôsobom systematickú perzekúciu menšinových populácií Iraku zo strany Islamského štátu [Iraku a Sýrie] a s nimi spojenými ozbrojenými silami,“ píše sa vo vyhlásení OSN.

Hlava OSN zdôraznila, že „akýkoľvek systematický útok na civilné obyvateľstvo alebo jeho segmenty z dôvodu etnického pozadia, náboženského vyznania alebo viery môže predstavovať zločin proti ľudskosti.“

Podobne Ministerstvo zahraničných vecí USA dôrazne odsúdilo konanie ISIS po vydaní ultimáta mosulským kresťanom, aby prestúpili (na islam), zaplatili daň, odišli alebo čelili nadchádzajúcej poprave.

Spojené štáty najdôraznejším spôsobom odsudzujú systematickú perzekúciu etnických a náboženských menšín teroristickou skupinou [ISIS],“ zaznelo v piatkovom vyhlásení.

Americká vláda je „rozhorčená nedávnym vyhlásením ISISu o tom, že kresťania v Mosule musia buď konvertovať, zaplatiť daň, opustiť krajinu alebo čeliť poprave v nadchádzajúcich dňoch a ‚odporné činy‘ ISISu na rozdelenie a zničenie Iraku označila za protirečenie islamského ducha tolerancie a pokojného spolužitia.“ Predstavitelia krajiny vyhlásili, že USA „stojí pri všetkých irackých ľuďoch proti hrozbe [ISISu].

Pred americkou inváziou Iraku v roku 2003 žilo v Mosule 60 tisíc kresťanov.

Pápež František vyzval v nedeľu veriacich, aby sa modlili za kresťanov v Mosule a mier na Blízkom Východe.